BALKANSKI RATNIK

Klan Šarić: Htio ubiti Tadića jer je udario po carstvu od 4 milijarde eura

Prema podacima hrvatskih tajnih službi, šef klana Darko Šarić boravio je i u Hrvatskoj, o čemu postoje i dokazi telekomunikacijskih operatera
 EPH

BEOGRAD - Kako bi se osvetio za prošlogodišnju akciju Balkanski ratnik , u kojoj su zaplijenjene više od dvije tone kokaina, narkokartel Darka Šarića planirao je atentat na srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Sve učestalije prijetnje

Srpski mediji prenose da su njegovi ljudi unajmili nekoliko crnogorskih plaćenih ubojica, a ti su plaćenici trebali likvidirati i druge srpske državne, policijske i BIA-ine dužnosnike koji “ugrožavaju narkomafiju”.

Uz Tadića, ozbiljne prijetnje upućene su i specijalnom tužitelju Miljku Radisavljeviću, ministrici pravosuđa Snežani Malović te državnom tajniku ministarstva pravosuđa Slobodanu Homenu.

- Naše službe su doznale da su postojali razrađeni planovi za likvidaciju više osoba uključenih u istragu te najviših državnih čelnika. Ti su planovi podrazumijevali snimanje kuća u kojima žive te osobe i praćenje najbližih suradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov dnevni raspored. Zbog planiranih atentata, ali i sve češćih prijetnji, razina sigurnosti posjedinih srpskih državnih dužnosnika podignuta je na najviši stupanj - rekao je državni tajnik Homen.

Prošle godine u regiji je, osim akcije Balkanski ratnik, kojom je raskrinkana jedna od najvećih međunarodnih grupa koja je opskrbljivala drogom europsko tržište, zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića uhićen i Sreten Jocić poznat kao Joca Amsterdam. Provedena je i velika operacija razbijanja uličnih dilera droge Morava. Nakon toga prijetnje srpskim dužnosnicima postajale su sve učestalije.

Optužbe oporbenjaka

Blic prenosi i da su srpske službe najozbiljniju potvrdu za planiranje atentata dobile 31. svibnja 2009., kad je uhićen Željko Milovanović koji je optužen za ubojstvo Pukanića .

Tijekom Milovanovićeva uhićenja pronađeni su snajperska puška i optički nišan, a planirana je i likvidacija srbijanske ministrice pravosuđa S. Malović, zbog čega je ona pod pojačanom zaštitom. Tadić bi do kraja tjedna trebao dobiti i novi blindirani automobil.

Nedavno je u Crnoj Gori fizički napadnut i oporbeni političar Nebojša Medojević koji je izravno optužio premijera Milu Đukanovića da je politički sponzor klana Šarić, s kojim je povezao i biznismena Stanka Subotića. Prema informacijama koje su prikupile hrvatske sigurnosne službe, Darko Šarić bio je i u Hrvatskoj, o čemu postoje i dokazi telekomunikacijskih operatera.

Blokirana imovina

Prema DEA-i, klan Šarić procjenjuje se na četiri milijarde eura, a početkom ožujka srbijanske vlasti blokirale su mu imovinu i pretražile vilu u Novom Sadu od 947 četvornih metara. Braća Šarić vlasnici su i nekoliko hotela, diskoklubova, restorana u Beogradu i Novom Sadu.

U krijumčarenje gotovo tri tone kokaina umiješani su i hrvatski državljani Anastazije Martinčić, bivši zaposlenik pulske Lučke kapetanije, i Goran Damjanović (35), koji u koparskom zatvoru čeka izručenje Urugvaju.

Protiv Šarića i još 19 osoba optužnica zbog šverca kokaina

Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba osumnjičenih za krijumčarenje kokaina, izjavio je danas specijalni tužitelj Miljko Radisavljević.

Optužnicom su obuhvaćeni Šarić i još 19 osumnjičenih za krijumčarenje kokaina 2008. i 2009. na području Srbije, Zapadne Europe i Južne Amerike.

Jedanaestorici pritvorenih pritvor je produžen, dok je za Darkom Šarićem i ostalima koji su u bijegu, raspisana međunarodna tjeralica.

Nakon zapljene 2,8 tona kokaina listopada 2009. na jednom brodu u međunarodnim vodama u Atlantskom oceanu, u Srbiji je provedena istraga protiv ove kriminalne skupine osumnjičene da je dio narko-lanca koji krijumčari kokain iz Urugvaja u Europu, preko Crne Gore i Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:30