VIŠAK STUDENATA

Sveučilište ukida jesenski upisni rok Ekonomiji i Pravu?

Taj potez je diskriminirajući, a najveći se broj studenata upiše u ljetnom roku, kažu dekani

To ne vodi ničemu, to je čista diskriminacija - prva je reakcija dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tonćija Lazibata na mogućnost ukidanja jesenskog upisnog roka za fakultete koji upisuju velik broj studenata, a koju spominju u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Mjera se najviše odnosi na Ekonomski i Pravni fakultet.

- Deset godina smanjujemo kvotu, imali smo 2500 studenata, sada ih upisujemo tisuću i više ispod toga. Ako netko želi limitirati struke, zašto baš za društvene znanosti - pita Lazibat, objašnjavajući specifičnost ekonomske struke.

Niti jedna druga, tvrdi dekan, nema tako širok spektar mogućnosti zapošljavanja. Uz to, dodaje, rizik zaposlenja onih koji upišu ekonomiju je najmanji.

- Podaci Zavoda za zapošljavanje ne znače ništa ako se naši diplomanti najbrže zapošljavaju. Uostalom, ne obrazujemo ih da rade za druge, nego da budu poduzetnici i otvaraju nova radna mjesta - kaže Lazibat.

Ekonomski fakultet u ovoj je akademskoj godini upisao oko 1300 studenata, a primjerice 2009./10. godine 1740, no i dalje ne zadovoljavaju kriterij po kojemu na jednog profesora dolazi 30 studenata. To će, kaže dekan, ispuniti iduće godine.

Ukine li se jesenski rok za upis na ekonomiju, dekan Lazibat tvrdi da njima to ništa neće promijeniti jer u ljetnom roku popunjavaju čitavu kvotu. Slična je situacija i na studiju prava.

- Naši podaci pokazuju da se 90 posto diplomanata studija prava zaposli unutar godinu dana - tvrdi dekan Hrvoje Sikirić, čiji je Pravni fakultet ove akademske godine upisalo oko 1200 studenata.

Po podacima Rektorata, čak 94 posto redovnih studija u Zagrebu uspjelo se lani popuniti u ljetnom roku. Izvanredni studiji u prvom su roku popunili 79 posto kapaciteta, a stručni 77.

Kontrolirati upise i privatnIm učilištima

Prorektorica za studije Sveučilišta u Zagrebu, Blaženka Divjak, smatra da bi se za pojedine studije s hiperprodukcijom studenata mogao uvesti samo jedan upisni rok, no na razini cijele Hrvatske. - Tako bi se donekle umanjio ukupni broj upisanih jer se u jesenskom roku često popunjavaju prazna mjesta a da budući studenti ne promišljaju o svrsishodnosti studiranja - kaže prorektorica. Smatra da bi ukidanje jednoga roka moglo koristiti kao privremena mjera, ali samo ako iza toga stane Ministarstvo znanosti jer bi to značilo da se kontroliraju upisi i na privatna visoka učilišta koja su uglavnom u području društvenih znanosti i izdane su im dopusnice a da se pritom nije razmišljalo o potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:40