ZAVRŠEN APOSTOLSKI POSJET

Sveti Otac na kraju je poručio: Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putem vaše domovine

Predsjednik Josipović zahvalio je Papi na porukama plemenitosti, razuma, ljubavi i mira!
 FaH / Damir Sencar / CROPIX

ZAGREB - Nakon gotovo 35 sati na hrvatskom tlu Sveti otac večeras je zrakoplovom Croatia Airlinesa napustio Hrvatsku. Svoj 19. Apostolski posjet Benedikt XVI završio je bez svečanog ispraćaja jer je u posljednji trenutak cijeli protokol promijenjen zbog jake kiše u zagrebačkoj zračnoj luci.

Stoga se umjesto oproštajne svečanosti Papa u obliženjem hangaru tek pozdravio sa državnim vrhom prevođenim predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te biskupima na čelu sa predsjednikom HBK Marinom Srakićem i kardinalom Josipom Bozanićem.

Premda ih nisu izgovorili predsjednik Josipović i papa Benedikt XVI. razmijenili su govore koje su trebali izreći na svečanoj ceremoniji.

U svojem Sveti Otac priznaje kako na “pameti i u srcu nosi žive dojmove ovih dana”. Prema vlastitom priznanju posebno ga se dojmio susret s mladima na molitvenom bdijenju.

- Tijekom dirljivog molitvenog bdijenja mladi su mi pokazali svijetlo lice Hrvatske okrenuto prema budućnosti, obasjano živom vjerom poput plamena dragocjene svjetiljke koji je primjen od otaca i koji zahtijeva da ga se čuva i hrani duž puta – stoji u Papinom oproštajnom govoru koji je uručio predsjedniku Josipoviću.

Sveti Otac na kraju je poručio: Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putom vaše domovine kao i nad putom čitave Europe i neka vas također prati moj apostolski blagoslov, koji vam od srca udjeljujem!

Predsjednik Josipović u svom govoru koji je dao Papi zahvalio mu se na “dolasku i porukama koje je poslao te na najljepši način potvrdio podršku koju Katolička crkva pruža ulasku Hrvaske u EU”.

- Ohrabrili ste hrvatske građane da s povjerenjem gledaju u hrvatsku budućnost, ali i hrvatske vlasti da u tom procesu odgovorno čuvaju interese svoga naroda – naveo je Josipović u svom govoru. Svetom Ocu poručio je kako je njegov posjet bio važan državni I duhovni događaj u kojem je s radošću sudjelovao.

- Siguran sam da će hrvatskim građanima biti moralno ohrabrenje, znak nade i poticaj za budućnost. Hrvatska vas je dočekala raširenih ruku, a ispraća s ljubavlju i zahvalnošću. Hvala Vam na porukama plemenitosti, razuma, ljubavi i mira! – poručio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45