NOVI OBIČAJI U DALMACIJI

VOZITE U MIRU 'Nekoć se blagoslivljalo stočno blago, a sada automobili. Oni sada čovjeku služe kao nekad goveda i konji'

Tradicija blagoslova stočnog blaga u mosorskoj župi prerasla u suvremenu potrebu Hrvatskoj
 Tom DUBRAVEC / CROPIX

SPLIT - Vozite u miru – poželio je sinoć pred drevnim poljičkim svetištem svetoga Klimenta don Jakoslav Banić, župnik Sitna Gornjeg i Dubrave, nakon blagoslova stotinjak automobila kojima su vjernici hodočastili na svečev blagdan, piše Slobodna Dalmacija.

- Nekoć se na svetoga Klimenta u Sitnom blagoslivljalo stočno blago, a već petnaestak godina blagoslivljamo automobile, oni sada čovjeku služe kao nekad goveda i konji – objasnio nam je don Jakoslav, koji je najavio uređenje zbirke mnogobrojnih zavjetnih darova koje su vjernici stoljećima ostavljali u crkvi, zazivajući zagovor svetoga Klimenta, te izlaganje replike Poljičkoga štatuta kojeg su popi glagoljaši prepisivali baš u ovoj crkvi 1440. godine. Prije blagoslova u crkvi iz XII. stoljeća euharistiju je predvodio don Jenko Bulić, a odrješenje za mrtve don Marko Klarić, župnik Sitna Donjeg.

Svita ka na svetog Duju

- Dogonija je narod na ovi dan svetome Klimentu na blagoslov stoku svaokud; iz svih Poljica, Bosne, Hercegovine, Imotske i Sinjske krajine... Sve ove livade okolo, sve šta vidiš bilo je prikriveno blagom, govedima, ovcama, konjima, donija je šta je ko ima. Ma svita je bilo ka na svetoga Duju u Splitu. A ovakav običaj, da se blagoslivljaju auta uspostavija je pokojni don Jozo Perica, veliki svećenik, glagoljat je zna – sjeća se remeta Mate Vickov (62).

- Donija san i ja auto kad ovaca neman. A čuj, svako vrime nosi svoje običaje. E je bi se stari čudili da vide ovo – nasmijao se Pave Gruica iz Sitnog Gornjeg, prenosi Slobodna Dalmacija.

A prije nego je don Jakoslav poškropio automobile vjernici su molili da ih Bog oslobodi drske vožnje, umišljene vlasti nad volanom, zaraze brzinomjerja, nepažnje, zloduha nestrpljivosti, neznanja i surovosti, nepromišljenog osuđivanja, magle, umora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:13