ČETVRTAK, TOČNO U PODNE

Sve je spremno za inauguraciju Ive Josipovića

Inauguracija novog predsjednika Hrvatske počet će u četvrtak u podne, a završava primopredajom dužnosti pet sati poslije
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nakon što gornjogradski Grički top u četvrtak označi podne, ceremonijal-majstor Tarik Filipović najavit će novog hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića . Tako će u čevrtak početi inauguracijska svečanost na Markovu trgu na kojoj će Josipović dati predsjedničku prisegu.

Zbor “Ivan Goran Kovačić” otpjevat će himnu “Lijepa naša”, a na kraju svečanosti i “Odu radosti”, himnu EU. Uz “Odu radosti” Josipović je, podsjetimo, prije više od mjesec dana proslavio i svoju izbornu pobjedu.

Budući da je predviđeno promjenjivo vrijeme, cijela svečana pozornica koja će biti diskretno ukrašena bijelim amarilisima bit će natkrivena. Na pozornici će biti istaknuta hrvatska zastava, postavljen stol na kojem će se nalaziti Ustav, te govornica s koje će se novi predsjednik Josipović obratiti javnosti.

U pratnji supruge Tatjane

Kada novi hrvatski predsjednik stigne na Markov trg, na pozornici će ga već čekati svi suci Ustavnog suda, predvođeni predsjednicom Jasnom Omejec, pred kojima će položiti predsjedničku prisegu. Završit će je riječima: “Tako mi Bog pomogao”, a zatim će je potpisati. Supruga Tatjana stajat će odmah iza Josipovića.

Svečanost na Markovu trgu i Josipovićev predsjednički govor iz prvog će reda promatrati visoki uzvanici i najvažniji među njim Stjepan Mesić koji će na Gornji grad doći posljednji - kao zadnji gost. Mesić će na Gornji grad stići s Pantovčaka u pratnji supruge Milke i tada će zadnji put proći pokraj Počasne zaštitne bojne i obaviti tzv. tihi prijavak.

Novi predsjednik Josipović na Markov će trg doći pješice. Od svoga doma u Palmotićevoj do Vranicanijeve poljane dovest će ga automobil, a zatim će sa suprugom Tatjanom do centralnog mjesta svečanosti ispred crkve Svetog Marka doći pješice između okupljenih građana.

Osim predsjednika Mesića, iz prvog reda svečanost će pratiti predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavici stranih delegacija. Redoslijed sjedenja predsjednika stranih država ovisi o tome koliko dugo obnašaju dužnost šefa države.

Ručak u palači Dverce

Nakon svečanosti za strane je delegacije organiziran ručak u palači Dverce na kojem će biti i Mesić. Nakon ručka, u 17 sati na Pantovčaku će se posljednji put, na svojevrsnoj primopredaji dužnosti, susresti dva predsjednika. Mesić će Josipovića dočekati kao predsjednik, a nakon sastanka će predsjednik Josipović ispratiti Mesića.

Ivo Josipović dijeli 110 Mesićevih odlikovanja

- Među mnogim stvarima koje čekaju Ivu Josipovića nakon što stavi pločicu sa svojim imenom na kancelariju namijenjenu predsjedniku Republike je i popis s više od stotinu imena kojima mora podijeliti predsjednička odlikovanja. Ili pak odbiti prijedloge.

Naime, Stjepan Mesić nije stigao potpisati odluke o dodjeli odlikovanja za oko 60 civila i 50 vojnih osoba koje su mu predložene, pa taj popis čeka novog predsjednika. To da nije stigao je, naravno, uvjetno jer je riječ o odluci da se ne dodjeljuju odlikovanja u posljednji trenutak kako si ne bi priskrbio hipoteku nezasluženih dodjela. Tako će i troje liječnika iz bolnice Vrapče, koji su bili predloženi za predsjednička odlikovanja u povodu obilježavanja 130 godina rada te bolnice, pričekati novog predsjednika. Riječ je o dr. Miroslavu Goreti, dr. Veri Šmalc Folnegović i dr. Danilu Hodobi. Među posljednjima koji su dobili odlikovanje predsjednika je i Slobodan Čimbur, vlasnik restorana Baltazar.

Mesić je tijekom deset godina podijelio 1764 odlikovanja civilnim osobama, dok je Franjo Tuđman podijelio 11.838 odlikovanja. No, Mesić je i oduzimao odlikovanja, prvenstveno vojnim licima za koja se pokazalo da ne zaslužuju nositi odlikovanja predsjednika, među kojima su i pravomoćno osuđeni pripadnici HV-a. ( B. Vlašić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:04