INAUGURACIJA

Predsjednik priseže u Siscijinu odijelu, prva dama nosi Estare Culto

Inauguracija je najsvečaniji čin, osnovno je pravilo što tamnije i što svečanije, savjetuje Milada Privora, bivša šefica protokola predsjednika

ZAGREB - Ivo Josipović će za trećeg hrvatskog predsjednika prisegnuti u klasičnom, crnom odijelu koje je za njega diznajnirala Nataša Strmecky, glavna dizajnerica sisačke modne kuće Siscia, a preko kojeg će odjenuti dugački, crni kaput od kašmira. Crninu će Josipović eventualno “razbiti” nekom svjetlijom kravatom.

Što svečanije i tamnije

Uz njega će supruga Tatjana stajati u haljini s potpisom Dalibora Bettija, odnosno brenda Estare Culto čiji je dvodijelni, po mjeri skrojen ljubičasti komplet nosila u izbornoj noći. Taj je komplet stajao oko 2000 kuna, a koliko će koštati i kako će izgledati prva oprava nove prve hrvatske dame još nije poznato. - Iako vam ne mogu otkriti kakvu će haljinu gospođa Josipović imati u četvrtak, mogu vam reći da nam je izuzetno drago što smo još jednom imali priliku raditi s njom jer se radi o izuzetno simpatičnoj i ljubaznoj osobi - rekao je jučer Betti. Inauguracija je najsvečaniji čin te odjeća novog predsjednika, ali i uzvanika mora biti vrlo svečana - kaže Milada Privora, bivša dugogodišnja šefica Protokola Predsjednika.

Ističe kako inauguracija, kad je odjeći riječ, ima osnovno pravilo - što svečanije i što tamnije. Tog se pravila moraju držati ne samo novi predsjednik i prva dama, već i svi uzvanici.

Treba voditi računa i o cipelama.

- Jako visoke i tanke pete i cipele u špic ne dolaze u obzir jer su one odlika estradnog, a ne diplomatskog odijevanja - upozorava Privora.

Generalna proba

Iako ne zna što će prva dama odjenuti, Privora je uvjerena kako će odjećom biti usklađena sa suprugom. Budući da protokol za takve prigode ne dopušta previše nakita, Privora je sigurna da će se gospođa Josipović toga pridržavati.

Elegantna torbica na ramenu je, smatra, obavezna ne samo za prvu damu, već i za uzvanice. Već danas na Markovu će trgu biti održana generalna proba inauguracije.

- Vrijeme nas malo zeza, ali sve bi trebalo biti spremno za generalnu probu, a potom i za glavni događaj u četvrtak. Sve će općenito biti u hrvatskim bojama, dakle - crvenoj, bijeloj i plavoj - kaže scenograf Ivica Propadalo.

Lijeva ruka uzdignuta, desna na Ustavu

Na Ustavnom sudu čuvaju Ustav na koji će prisegnuti novi predsjednik države. Mogu ga vidjeti svi koji dolaze na sud jer je izložen u njihovu predvorju. Radi se, tvrde, o Ustavu koji se od običnog razlikuje po tome što je uvezen u posebnoj kutiji i što je na njemu prisegnuo i predsjednik Mesić. Novi predsjednik prisegnut će držeći lijevu ruku uzdignutu u visini ramena, a desnu na Ustavu. Tekst prisege izreći će pred pred-sjednicom Ustavnog suda Jas-nom Omejec iza koje će stajati i ostali suci toga suda.

Izbjegao bih crnu boju u kojoj izgleda pomalo ‘mrtvo’

ZAGREB - Koliko god je zapravo predsjednička inauguracija svečani događaj, treba se napraviti razlika između samog čina i svečane večere koja bi trebala biti “black tie” event. Trenutak gdje se vrlo lako može pogriješiti jest inzistiranje na klasici koja bez dobrog promišljanja vrlo lako može izgledati “zastarjela”.

Kako se Josipović predstavlja kao ležeran i opušten gospodin s čvrstim političkim stavovima - svako koketiranje s preklasičnom ukalupljenošću moglo bi u neverbalnoj komunikaciji postati kontraproduktivno.

Naravno, u obzir dolaze samo protokolarno tamne boje odijela, ali odijelo obavezno mora biti krojeno po mjeri - za razliku od dosadašnjih “razvaljenih”, preširokih, vrećastih opcija. Umjesto trostrukog, modernije kopčanje s dva gumba i dubljim reverom i pravilno strukiranje pridonijeli bi tome da izgleda u duhu vremena i bolje bi izbalansirali proporciju siluete. Košulja također obavezno krojena po mjeri.

Tkanina, naravno, mora biti najbolje kvalitete, u duhu “moderne klasike”, a svakako bih u njegovom slučaju za inauguraciju koja se odigrava na dnevnom svjetlu izbjegao crnu boju u kojoj izgleda pomalo mrtvo.

Tamnoplava mi se u ovom slučaju čini kao mnogo bolja opcija, a za svečanu večeru smoking varijanta je obavezna. Što se tiče prve dame, smatram da odabirom svoje odjeće ne bi trebala zasjeniti svog supruga, no ipak ima dovoljno prostora da istom pošalje nekoliko pozitivnih političkih poruka.

Diskretno polje bijelih amarilisa

Svečana pozornica bit će diskretno ukrašena amarilisima, o čemu brine poznati akademski slikar, scenograf i “umjetnik za cvijeće” Saša Šekoranja.

- Bijeli amarilisi - to je cvijeće specifično za zimu. Za njih radim stalke kako bi bili samostojeći. Želim da sve djeluje poput kakvog cvjetnog polja, ali ne želim pretjerivati, jer to nije prigoda poput svadbe gdje je ipak dopušteno i malo pretjerivanja - otkriva Šekoranja.

Ivo Josipović: Isključivo tamno odijelo

Boja odijela

U obzir dolaze samo protokolarno tamne boje odijela, ali umjesto crne - tamnoplava, savjetuje stilist Romano Decker. Na dnevnom svjetlu crno izgleda pomalo ‘mrtvo’

Kroj odijela

Odijelo mora biti krojeno po mjeri kako bi se izbjegao šlampav i nemaran izgled

Kopčanje

Umjesto trostrukog, modernije kopčanje s dva gumba i dubljim reverom te pravilno strukiranje - izgledat će u duhu vremena

Smoking za večeru

Za svečanu večeru smoking varijanta je obavezna

Tatjana Josipović: Ne smije zasjeniti supruga

Nakit

Protokol ne dopušta previše nakita pa će prva dama vjerojatno staviti bisernu ogrlicu, pretpostavlja Milada Privora

Modni detalji

Elegantna torbica na ramenu je obavezna

Odabir odjeće

Svojom odjećom buduća prva dama bit će usklađena sa suprugom, ali ga odabirom odjeće nikako ne bi smjela zasjeniti

Cipele

Jako visoke i tanke pete te cipele u špic ne dolaze u obzir jer su one odlika estradnog, a ne diplomatskog odijevanja

Lana Josipović: Mladalačka haljina i ravne cipele

Stil

Kao 18-godišnjakinja, ne smije forsirati klasiku kako ne bi otišla u ‘bapsku varijantu’

Boja

Ne bi trebala potencirati žarke boje kako ne bi previše iskakala od roditelja. Dobrodošle su pastelne boje

Kroj

Idealna bi bila neka mladalačka haljina koja ne ‘vrišti’ detaljima, ali što god izabrala, kroj mora biti u skladu s njezinim godinama

Cipele

Ravne cipele bile bi idealne zbog doze ozbiljnosti koju daju. Štikle - nikako!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:16