IZREČENE PRESUDE

Sutkinja Kršul: Još uvijek ne znamo tko je i zašto naručio Pukanićevo ubojstvo

Robert Matanić osuđen je na 33 godine, njegov bratić Luka Matanić na 16, Amir Mafalani također na 16, Željko Milovanović na 40, Bojan Gudurić na 30, a Slobodan Đurović na 15 godina iza rešetaka. Sutkinja Ivana Kršul istaknula je da nije utvrđen ni motiv kao ni krajnji naručitelji ovog teškog ubojstva
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Nakon više od devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas su Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović proglašeni krivima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine.

Robert Matanić dobio je 33 godine zatvora, a Luka Matanić i Amir Mafalani po 16 godina zatvora. Slobodan Đurović osuđen je na 15, a Bojan Gudurić na 30 godina zatvora. Željko Milovanović, kojem se jedinom sudilo u odsustvu, jer se protiv njega u Beogradu također vodi postupakza ubojstvo Pukanića i Franjića, dobio je maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Robert Matanić na poticaj Slobodana Đurovića organizirao grupu radi počinjenja ubojstva iz koristoljublja tj. teškog ubojstva.

Grupi su pripadala ostala četvorica - Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Bojan Gudurić.

Robert Matanić je osuđen radi organizacije teškog ubojstva, Luka Matanić i Mafalani za pomaganje, a Milovanović i Gudurić kao izravni izvršitelji. Milovanović je proglašen krivim zato što je aktivirao eksplozivnu napravu koja je bila na skuteru postavljenom pored Pukanićeva automobila Lexusa dok je Gudurić s krova Palmotićeve 3 naoružan snajperom s optičkim nišanom bio spreman dovršiti djelo ako Pukanić slučajno ne bi bio ubijen u eksploziji.

Sud šestorku ipak nije osudio za udruživanje u zločinačku organizaciju nego za blaži oblik tog djela jer nije za to nije bilo dokaza. Na početku obrazloženja presude sutkinja Ivana Kršul istaknula je da nisu utvrđeni ni motiv kao ni krajnji naručitelji ovog teškog ubojstva.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. Jociću se za isti zločin sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Željkom Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem.

Pukanić je bio prvi na listi. Da atentatori nisu uhićeni, bilo bi još poznatih žrtava

Robert Matanić: Ivu Pukanića su ublili jer je smetao nekom iz vlasti

Podsjetimo, Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. godine eksplozijom bombe postavljene u skuteru na parkiralištu redakcije tjednika 'Nacional'. U eksploziji su ozlijeđene još dvije osobe.

Prema tvrdnjama USKOK-a, Ivo Pukanić je ubijen kako bi ga se zaustavilo u namjeri da medijima, kako u Hrvatskoj tako i u regiji, iznosi ključne informacije oko aktivnosti kriminalnih grupa. Kao posrednik naručitelja atentata najčešće se spominje Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji je navodno u prvoj polovici 2008. godine u Srbiji pripremio tim koji će izvršiti atentat. Platio je navodno 1,5 milijuna eura.

Tužiteljstvo je u svom završnom govoru zatražilo kaznu od 40 godina zatvora za sve optuženike navodeći kako je ubojstvo Ive Pukanića bilo najnasilniji zločin protiv demokracije te novinske riječi u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:42