ISKAZI SVJEDOKA

SUĐENJE ZA KRVAVU OSVETU 'Bio je strah i trepet Siska, mnogi su odahnuli kad je ubijen'

 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - "Da Ivana Božurića nije ubio Marijan Sučec, ubio bih ga ja. Zbog stalnih prijetnji i napada kojima sam bio izložen, nabavio sam pištolj, jer nisam više mogao izdržati te prijetnje i strah. Zbog Božurrića i njemu sličnih napustio sam ugostitljski posao. Rekao je ovo jedan svjedok na suđenju Marijanu Sučecu, kojem se na Županijskom sudu u Sisku sudi zbog ubojstva Ivana Božurića počinjenog 4. svibnja prošle godinje. Drugi svjedok rekao je jučer za Božurića: «On je u zemlji i neka je, dok je treći rekao: «Odahnuo sam što ga nema, napadi i prijetnje, ucjene i traženje novca nikada ne bi prestali.

Kao što smo već pisali Marijan Sučec (58) s dva metka iz pištolja, jedan u pra, drugi u glavu, ubio je Ivana Božurića u kafe baru Omega u Sisku, 4. svibnja prošle godine. Optužnica Sučeca tereti za kazneno djelo ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona dok branitelj optuženog, zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, tvrdi da ovdje nema kaznenog djela ubojstva, nego da se radi o nužnoj obrani. Do sada je na sudu utvrđeno kako je Božurić ušao u kafić u kojem je Sučec pio kavu, krenuo prema njemu prijeteći, psujući i bacajući pepeljare. Sučec je izvadio pištolji zaustavio napadača dvama hicima.

Svjedoci na suđenju potvrdili su da je ubijeni Božurić godinama prijetio Sučecu da će ga ubiti, govoreći kako «Sučec samo misli da je živ, on je zapravo mrtvac koji hoda i diše. Sučec se imao razgloga bojati Božurića. Naime, Božurić je prije 29 godina hicem iz skraćene sačmarice u trbuh eško ranio Sučeca, jer su mu navodno on i njegov prijatelj Vlado Hodak Deba ukrali novac na kartanju. Nakon izlaska iz zatvora zbog ranjavanja Sučeca, Božurić je ubio Vladu Hodaka, a teško je ranio hicima u koljeno i nogu zaštitara u kafe baru Stari trami Josipa Grahovca.

Pola živora proveo je po zatvorima. Supruga ubijenog Vlade Hodaka, rekla je na sudu kako je prije ubojstva njezinog muža, Božurić pištoljem prijetio cijeloj grupi ljudi među kojima su bili i ona i njezin suprug, da će ih sve pobiti. Jedan je svjedopk istaknuo kako ga je nakon jedne svađe Božurić zvao da ga izbjegava na ulici ili će ga ubiti, te da će prije toga doći njegovoj kući i ubiti mu sedmogodišnju kćer. Drugi je svjedok ispričao kako je morao Božurići stalno davati novac, da mu je dao oko 200.000 kuna koje mu nikada nije vratio, te da mu je stalno prijetio ubojstvom ukoliko mu ne daje novac. Zašto to niste prijavili policiji, pitali su toga svjedoka. Odgovorio je: Ma dajte, tko će Božurića prijaviti policiji.

Suđenje će biti nastavljeno u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:38