SUĐENJE ZA KLEVETU

SUD ODBIO BANDIĆA 'HTV ne mora platiti 120.000 kuna jer je prenio izjavu premijera Milanovića'

Zagrebački gradonačelnik tražio je odštetu zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je, tvrdi, oklevetao i uvrijedio
 CROPIX

Sutkinja Općinskog suda u Zagreba Zorka Čačić Zagrajski odbila je tužbeni zahtjev težak 120.000 kuna, a koji je gradonačelnik Milan Bandić potraživao od HRT-a.

Sutkinja u nepravomoćnoj presudi smatra da su novinarke HRT-a postupale u dobroj vjeri i pri tome zadržale primjerenu i potrebnu profesionalnost, te ju ničim nisu komentirale ili na drugi način poticale aktera Zorana Milanovića na njegove izjave.

Sud je još mišljenja da su novinarke tuženika postupale prema odredbi članka 25. Zakona o elektroničkim medijima, pa samim time okolnosti slučaja ne opravdavaju zahtjev tužitelja, odnosno Milana Bandića.

Podsjetimo, Milanović je dao HTV-u tijekom lokalnih izbora 2013. prije nego što je u drugom krugu Bandić ponovno izabran za zagrebačkog gradonačelnika, a u njemu ga je optužio da je umiješan u korupciju.

Na zadnjem ročištu početkom studenog, na koje je Bandić dovezen iz pritvora u Remetincu, zagrebački gradonačelnik je kazao da je zbog Milanovićeve izjave danima bio na sedativima.

Bandićev pravnik HTV-u zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih "sramotnih izjava" što, tvrde, pokazuje kako se slažu s iznesenim mišljenjem.

No, odvjetnik HTV-a Emil Havkić tada je rekao kako je HTV "u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom" pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija.

Odvjetnik je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji mora platiti Bandiću 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima.

Osim RTL-a Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu.

Za odvjetnika HTV-a i čelnika HND-a odluka dobra i pravedna

Dok je Bandićeva odvjetnica Blaženka Dobrenić Primorac najavila žalbu na nepravomoćnu presudu, odvjetnik HTV-a Emil Havkić i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenili su je pravednom i dobrom za slobodu medija.

"Mislim da bez obzira što je danas oblačan dan, je jedan ipak lijepi dan za slobodu medija jer je sud prihvatio argumente HRT-a da se radi o jednom uobičajenom novinarskom poslu", rekao je odvjetnik novinarima ispred suda.

Ustvrdio je da novinari u tom slučaju nisu ni na koji način utjecali na izjave premijera i da su ih vjerno prenijeli širokom auditoriju, što je uloga medija u demokratskom društvu.

Čelnik HND-a ocijenio je da je odluku suda apsolutno pravedna, ustvrdivši da je sutkinja potvrdila da je intervju rađen u dobroj vjeri.

Mediji imaju pravo prenijeti ono što predsjednik Vlade govori o gradonačelniku Zagreba, rekao je Duka novinarima u zgradi HND-a.

"Tu se ne može ništa dodavati ni pred bilo kakvom izjavom ustuknuti. To je preneseno autentično i prema Zakonu o medijima tu je stvar čista", zaključio je Duka. Smatra da političke izjave takvog i drugačijeg tipa, pogotovo kada to govori premijer o tako važnom drugom političaru treba autentično prenijeti. Duka se nada da će drugostupanjski sud potvrditi nepravomoćnu odluku.

Bandić, koji se u međuvremenu našao pod istragom Uskoka zbog afere Agram radi čega je bio i u Remetincu, HTV-u je zamjerao što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih "sramotnih izjava" što, kako tvrdi, pokazuje da se slažu s iznesenim mišljenjem. Zbog toga je od javne televizije tražio naknadu štete od 120.000 kuna.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima.

Duka je rekao da ne želi spekulirati je li sud odlukom u slučaju HTV-a, kojom je odbijen Bandićev tužbeni zahtjev, priznao da je pogriješio u slučaju RTL-a. "Ne bi tu spekulirao, drugi je sudac i nešto se tu jest dogodilo, dogodilo se da je gradonačelnik bio u zatvoru i da je pod optužbama", kazao je Duka. Smatra da bi sud u sporu Bandića protiv RTL-a trebao odbiti Bandićevu tužbu.

Havkić je pak rekao da mu nisu poznati svi detalji u RTL-ovom slučaju, ali će se na kraju vidjeti kakva će biti konačna odluka. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41