KREĆE ISPOČETKA

STRUČNJAK ZA KAZNENO PRAVO 'Sanader je sada nevin čovjek, može se baviti čime god hoće, pa i politikom'

 Boris Kovačev/CROPIX

Ivo Sanader, nekad simbol političke korupcije u Hrvata, optužen da je oštetio državu i državna poduzeća za 850 milijuna kuna, od danas je nevin kao dijete, piše RTL. Od zatvora do toplog doma dijeli ga još samo 12,4 milijuna kuna koliko mora skupiti za jamčevinu.

Vrhovni sud u slučaju Fimi medija poništio je presudu i njemu i HDZ-u, proces vratio na početak, a kako je već jednom uhvaćen u bijegu, određen mu je pritvor, ali samo dok ne skupi novce. Vrhovni sud je istodobno i sa HDZ-a skinuo stigmu zločinačke organizacije.

- Nakon bitke je lako biti general. Ali, mogu reći da je za mene ova odluka bila očekivana. Zakon o kaznenom postupku 2008. je bio jedna velika novost za naše prilike. Taj zakon je donesen pod pritiskom većeg broja neriješenih slučajeva korupcije i organiziranog kriminaliteta. On je u trenutku donošenja ispunio svoju svrhu i omogućio DORH-u jaki zaham u rješavanju tih, do tada nerješenih slučajeva. Ali, zakon je pokazao svoje slabosti brzo nakon početka primjene. DORH je iskoristio moćne mehanizme, ali se taj ZKP poslije mijenjao u nekoliko navrata. Taj ZKP nije bio zakon o kaznenom postupku za naše prilike i ljudi ga nisu mogli slijediti. I onda je 14. veljače prošle godine, u sasvim drugom postupku, došlo do toga da je Vrhovni sud zauzeo stav da povreda konfrontacijskog prava ujedno znači povredu prava na jednakost oružja u kaznenom postupku, a to je sve uključeno u pojam pravičnog suđenja - kazao je ekspert za kazneno pravo, odvjetnik Veljko Miljevićem.

- Koliko znam, nije pala presuda zbog klasičnih žalbenih razloga, nego zbog prava na pravično suđenje. Čedo Prodanović i odvjetnici su od početka ukazivali da se krši pravo njihovog branjenika na pravično suđenje - komentirao je Miljević činjenicu da u pet godina podignuto šest optužnica a da nije donesena ni jedna presuda.

Na pitanje ima li šanse da se Sanader vrati u politiku, obzirom na nedavnu odluku Ustavnog suda koja je poništila odredbu da se osuđeni ne mogu kandidrati na izborima, Miljević je kazao da se boji da mu je za to u ovom trenutku prekasno, ali kako zapreka ne bi bilo.

- U ovom trenutku za njega su potpuno oživjele pretpostavke okrivljenikove nevinosti. On je sada vraćen na početak. On se sada može baviti čim hoće - zaključio je Miljević za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:27