SLIJEDE OVRHE?

STRANAČKA BLAGAJNA BEZ NOVCA HDZ svojim radnicima podijelio platne liste, ali ne i plaću

S podijeljenim obračunskim listama zaposlenici stranke, njih 73, imaju pravo od Fine zatražiti ovrhu nad stranačkim računom
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je neisplata plaća prema Kaznenom zakonu - kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine, HDZ bi se mogao izvući bez posljedica zato što svojim zaposlenicima, a riječ je o njih 73, nije isplatio plaće za listopad.

Naime, doznajemo da je HDZ zaposlenicima u ponedjeljak uplatio doprinose te im podijelio obračunske liste. A upravo izdavanjem obračuna plaća HDZ je izbjegao prekršaj i plaćanje visokih novčanih kazni.

- To što je riječ o političkoj stranci nije važno, HDZ je i poslodavac, a zakon se odnosi jednako na sve - kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Pojašnjava kako se poslodavca, ako nije izdao obračun plaća u roku, može prijaviti inspektoratu rada te da su predviđene kazne za neizdavanje obračuna od 61.000 do 100.000 kuna.

Tko je odgovorna osoba

- Uz ovu kaznu za pravnu osobu može se izreći i kazna odgovornoj osobi u pravnoj osobi, i to između sedam i 10 tisuća kuna, dok neisplata plaća nije u domeni inspektorata rada - kaže Sever. Dodaje da ta obračunska lista služi kao svojevrsna ovršna isprava s kojom zaposlenik može doći u Finu i izvršiti ovrhu ako račun poslodavca nije u blokadi, dok se slučaj rješava putem suda jedino ako je nešto sporno oko iznosa.

- Ako poslodavac nema sredstava na računu ili iz drugih razloga nije mogao isplatiti plaću, za to nema kazne, dok se kaznom zatvora do tri godine može kazniti onaj poslodavac za kojeg se utvrdi da je namjerno izbjegavao isplatiti plaće iako je to mogao učiniti. Drugim riječima, ako je imao novca za kupnju jahti, automobila i slično, a nije isplatio plaće - kaže Sever, dodajući kako je teško utvrditi da je netko namjerno izbjegao isplatu.

Važniji skupovi od plaća

Na pitanje kako komentira to da HDZ, primjerice, ima novca za održavanje predizbornih i drugih stranačkih skupova po skupim hotelima, a nema za plaće, Sever kaže kako radnik uvijek mora biti prioritet poslodavcu te da predizborni skupovi moraju biti podređeni plaći.

Ako bi HDZ kasnio s isplatom do 5. siječnja (obično su do tog datuma u mjesecu dobivali plaće), to bi značilo da nije uplatio zaposlenicima tri uzastopne plaće, čime bi završili na stupu srama Porezne uprave. A tada bi HDZ “posjetili” i inspektori rada. No, inspektori mogu doći i ranije na osnovi, primjerice, neke anonimne prijave. Ipak, to se vjerojatno neće dogoditi jer su iz HDZ-a poručili da će plaće isplatiti čim dobiju novac iz proračuna. Naime, u HDZ-u su krivnju za neisplatu svojih plaća prebacili na Vladu jer iz proračuna nisu dobili novac koji im pripada sukladno broju saborskih zastupnika.

Neuvjerljiv izgovor

Rebalansom je novac osiguran, pa se očekuje da će uskoro parlamentarnim strankama taj novac sjesti na račun. Time bi i HDZ-ovci mogli konačno dobiti plaće. No, HDZ-ov izgovor za neisplatu plaća je neuvjerljiv jer stranke iz proračuna novac dobivaju kvartalno, pa bi boljim gospodarenjem novca HDZ sigurno imao za plaće. Naime, i drugim je strankama u tom slučaju kasnio novac, ali su ipak plaće isplatili na vrijeme, poput primjerice Laburista koji su, kako nam je rekla njihova predsjednica Nansi Tireli, racionalno gospodarili novcem te na vrijeme ukalkulirali i eventualno kašnjenje, pa i smanjenje dotacija iz proračuna. Podsjetimo da su HDZ-ovci u 2013. samo na reprezentaciju potrošili malo manje od pet milijuna kuna, čime su mogli pokriti plaće za gotovo 10 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:40