PROBLEMI U BLAGAJNI

FINANCIJSKI POTRES U HDZ-u Vodeća oporbena stranka kasni s isplatom plaća: 'Za to je kriv Milanović!'

Listopadske plaće za 73 zaposlenika glavne oporbene stranke kasne 10 dana
Zagreb, 230414.Hotel Westin.HDZ je organizirao skup pod nazivom "Investicijski potencijali Hrvatske" na kojem se zeli dati odgovore kako poboljsati investicijsku klimu, prezentirati strateske projekte te kako ih financirati.Na fotografiji: Martin Pastuovic, Tomislav Karamarko.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

HDZ je u financijskim teškoćama, tvrde izvori iz te stranke, a posljednjih mjeseci to se počelo odražavati i na plaće zaposlenih. Njih 73, koliko ih je prema podacima iz financijskog izvješća za 2013. zaposleno u HDZ-u, nisu dobili plaću za listopad.

Problemi s isplatom plaća u HDZ-u traju još od lipnja, kada je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić zaposlenicima htio retroaktivno smanjiti plaće za 30 posto. No, nakon što su se zaposlenici pobunili, Brkić je tu odluku povukao. Nakon toga isplata plaća počela je kasniti, da bi naposljetku isplata za listopad postala upitna.

‘Vlada je loše planirala’

- Plaće kasne 10 dana. Uzrok je šlamperaj ove Vlade prilikom sastavljanja proračuna za 2014., kada su pogrešno isplanirali proračunsku stavku transfera sredstava koju političke stranke dobivaju temeljem broja osvojenih saborskih mandata. Ta sredstva su zakonom definirana, a oni su ih, očito, namjerno planirali u manjem iznosu - kao i ostale stavke unutar proračuna - kako bi prikrili stvarni deficit. Zbog toga se i morao raditi najnoviji rebalans proračuna koji je, doduše, jučer usvojen, ali dok ne bude objavljen u Narodnim novinama, sredstva ne mogu biti doznačena ni HDZ-u ni ostalim političkim strankama - tvrdi glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek. No, glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan tvrdi drugačije.

- Iznosi se strankama isplaćuju kvartalno od ukupne sume, i to na temelju odluke saborskog Odbora za Ustav.

Deset novozaposlenih

U tom odboru sjede i HDZ-ovci i nikada se nisu požalili na to - komentirao je Dragovan. Dodao je i da HDZ-ovci dobivaju značajna sredstva i iz lokalnih proračuna jer imaju mnogo svojih vijećnika te da su zasigurno mogli osigurati plaće.

HDZ-u je, inače, u ovoj godini, temeljem zastupnika koje imaju, pripalo 14,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, što im se isplaćuje kvartalno po 3,6 milijuna kuna. U 2013. je HDZ iz proračuna dobio nešto više od 34 milijuna kuna, od čega je više od polovice iz lokalnih proračuna, dok im je prihod od članarine iznosio blizu 2,5 milijuna kuna. Prema financijskom izvješću za 2013. godinu, rashodi za zaposlene u HDZ-u iznosili su ukupno 7,8 milijuna kuna, od čega su plaće 6,7 milijuna kuna. To je 20 posto više nego što su za plaće utrošili 2012., kada je ta cifra iznosila 5,5 milijuna kuna. Inače, HDZ je 2011. imao 63 djelatnika, 2012. godine 70, a u 2013. je ta brojka došla do 73 zaposlena.

U SDP-u plaće ne kasne

Što se tiče SDP-a, oni su u prošloj godini iz proračuna dobili malo više od 30 milijuna kuna, dok im je prihod od članarine nešto veći od 3,3 milijuna kuna. U SDP-u je na dan 31.12. 2013. bilo 52 zaposlenih, a rashodi za zaposlene iznosili su 6,7 milijuna kuna.

- Plaće se redovito isplaćuju, i to oko 5. u mjesecu - istaknuo je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Za reprezentaciju 13.500 kuna dnevno

Kolika je prosječna plaća po zaposleniku teško je reći jer, doznajemo, postoje velike razlike u plaćama. Tako glavni i međunarodni tajnik Milijan Brkić i Miro Kovač te voditelji pet novih ureda koji su osnovani u stranci imaju plaće oko 15 tisuća kuna, dok većina ostalih zaposlenika u prosjeku ima oko pet tisuća kuna. Zanimljivo je, međutim, da je HDZ u 2013. godini samo na reprezentaciju potrošio 4,938.127 kuna, odnosno oko 13.500 kuna dnevno. U odnosu na godinu ranije, HDZ-ovci su iznos za reprezentaciju udvostručili s obzirom na to da su, prema podacima iz financijskog izvješća, u 2012. godini potrošili 2,464.280 kuna. HDZ-ovci su doista mogli osigurati plaće i iz drugih stavki, recimo iz stavke članarine ili da su manje trošili na reprezentaciju. Naime, ako se računa prema podacima iz financijskog izvješća za 2013., HDZ-ovcima mjesečno za plaće treba malo više od pola milijuna kuna, pa je vrlo znakovito da toliko nemaju na računu.

34 mil. kuna iz proračuna

- HDZ je u 2013. dobio 34 milijuna kuna iz proračuna i 2,5 milijuna kuna od članarina

- u HDZ-u trenutačno je zaposleno 73 ljudi, 10 više nego prije dvije godine

- najviše plaće imaju glavni tajnik i međunarodni tajnik stranke, Milijan Brkić i Miro Kovač, navodno oko 15.000 kuna

- godišnji trošak plaća u HDZ-u 2013. iznosio je oko 6,7 milijuna kuna

- SDP je lani dobio oko 30 milijuna kuna iz proračuna i oko 3,3 milijuna kuna od članarina

- u SDP-u je trenutačno zaposleno 53 ljudi

- SDP je za svoje plaće 2013. potrošio 6,7 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:40