PROMJENA VREMENA

STIŽE RADIKALNO OSVJEŽENJE Zapuhat će jak vjetar, bit će kiše, a temperature će pasti i za 15 °C!

Već u večernjim satima samog četvrtka doći će do umjerenog naoblačenja
 CROPIX

Nakon iznadprosječno toplog i pretežno sunčanog četvrtka, meteorolozi najavljuju promjenu vremena. Već u večernjim satima samog četvrtka doći će do umjerenog naoblačenja, a u mnogim je dijelovima Hrvatske već zapuhao jak vjetar koji će obilježiti sljedećih nekoliko dana.

Prema prognozi objavljenoj na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak će prevladavati oblačnije, vjetrovito i u većini predjela danju malo manje toplo. Malo kiše već prijepodne može pasti ponegdje na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, no kiša će biti češća prema kraju dana te osobito u noći na subotu.

Puhat će umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadnjak, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

S obzirom da će na mahove vjetar u unutrašnjosti puhati do 65, a na Jadranu do 70 kilometara na sat, Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za veći dio kopnene Hrvatske te za južni Jadran.

'Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike', navodi se u Meteoalarmovom upozorenju.

Foto: Meteoalarm

Jutarnja temperatura zraka u petak od 10 do 15, u Lici i malo niža, a najviša dnevna većinom između 18 i 24°C.

U subotu u kopnenim krajevima većinom oblačno uz kišu, glavninom u prvom dijelu dana te osjetno svježije. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom te u većini predjela uglavnom suho. Jutra svježa, moguće ponegdje i uz mraz, a danju postupno toplije.

Na Jadranu u subotu umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na sjevernom i srednjem Jadranu. Zapuhat će jaka, ponegdje i olujna bura, prvo na sjeveru, a do kraja dana duž većeg dijela obale.

Bit će malo svježije, posebice na sjeveru.

Nedjelja i ponedjeljak suhi i barem djelomice sunčani.

U usporedbi s najvišim temperaturama izmjerenima u četvrtak, za vikend se očekuje poprilično osjetno osvježenje. Poglavito će se osjetiti u unutrašnjosti, gdje bi temperatura zraka u nedjelju ponegdje mogla biti i 15-ak stupnjeva niža nego u četvrtak. Osvježenje će na Jadranu biti nešto blaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41