TKO ĆE BITI NOVI BAN

ŠOK MEĐU DIPLOMATIMA U ZAGREBU Primanje u američkoj ambasadi zasjenila vijest o miniranju Vesne Pusić

Sad se Hrvatska još jednom ozbiljno osramotila na međunarodnoj sceni
 Bruno Konjević / CROPIX

U četvrtak predvečer američki je ambasador na odlasku Kenneth Herbert Merten organizirao prijem povodom Dana nezavisnoti SAD-a.

Glavna tema

No, jedna od glavnih tema među brojnim okupljenim diplomatima - ali i hrvatskim gostima - bila je vijest koju je tog dana ekskluzivno objavio Jutarnji list, a prema kojoj su čelnici HDZ-a s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorili da ne podrže već istaknutu kandidaturu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih Naroda već da za to mjesto kandidiraju trenutnog hrvatskog ambasadora u Indiji, Amira Muharemija.

Reakcija predstavnika europskih, ali i brojnih neeuropskih zemalja najbolje bi se mogla objasniti frazom "šok i nevjerica".

Novinaru Jutarnjeg lista su pristupali u velikom broju, raspitivali se o detaljima članka.

Telegrami u centrale

Većina njih je tekst dobila u prijevodu pa su tražili preciznije informacije. Neki od njih su odmah ujutro, nakon što su pročitali članak, poslali osnovnu informaciju u svoje glavne gradove te su rekli kako će se nastaviti raspitivati i dodatno izvještavati svoja ministarstva.

Posebno su bili zainteresirani predstavnici zemalja koje pripadaju Istočnoeuropskoj regionalnoj skupini u UN-u jer bi konačno, nakon 70 godina, iz te skupine država trebao doći novi glavni tajnik, preciznije glavna tajnica i to prva u povijesti globalne organizacije.

Svoje su kandidate do sada istaknule Slovenija, Danilo Türk i Bugarska, Irina Bokova. Vesna Pusić je sama iznijela svoju kandiaturu što je također jedan od mogućih mehanizama.

No, potez iza kojeg, kako su Jutarnjem potvrdili izvori, stoje HDZ i Pantovčak, sasvim će sigurno negativno djelovati na kandidaturu Vesne Pusić, ali i Amira Muharemija. Naime, diplomatima je potpuno jasno da je riječ o unutarnjopolitičkom prepucavanju kojem, kad je riječ o tako važnim globalnim pitanjima kao što je mjesto glavnog tajnika UN-a, ne bi smjelo biti mjesta.

Dakle, ako se unutar sukreatora hrvatske vanjske politike naknadno i uspije postići konsenzus oko kandidata, on ili ona teško da će moći računati na podršku zemalja Istočnoeuropske skupine.

Nova sramota

Što dodatno jača poziciju Irine Bokove koja bi, dakle, relativno lako mogla mjesto šefice UNESCO-a zamijeniti onime glavne tajnice.

Ukloliko se u cijelu priču ne uključi Rusija i stavi veto - a tada bi se kao glavna kandidatkinja pojavila Helen Clark, bivša premijerka Novog Zelanda. Vesna Pusić bi teško, zbog ruskog faktora, dobila položaj glavne tajnice, ali je bila respektabilna kandidatkinja. Sad se Hrvatska još jednom ozbiljno osramotila na međunarodnoj sceni. A nitko nam sada nije kriv do nas samih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:09