ZAKLJUČAK GINEKOLOGA

SMJERNICE ZA HITNU KONTRACEPCIJU ‘Tabletu ellaOne primijeniti odmah i bez ikakve odgode’

Oralna hitna kontracepcija djeluje mehanizmom odgađanja ovulacije, ne sprečava implantaciju niti ima abortivno djelovanje. Sigurna je za primjenu. Treba je primijeniti bez odgode, odnosno u najkraćem mogućem roku nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Stoji to, među ostalim, u zaključku Smjernica za primjenu oralne hitne kontracepcije (prije svega tablete ellaOne), koje je jučer objavilo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju na čelu s dr. Antom Ćorupićem.

Sličan je i zaključak posebne izjave za javnost koju je objavilo Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, kojem je predsjednica dr. Dinka Pavičić Baldani, a počasni predsjednik dr. Velimir Šimunić.

“Tableta za dan poslije” ellaOne, podsjetimo, odlukom Europske komisije od siječnja ove godine u svim se državama EU treba prodavati bez recepta, a od 22. travnja tako je i u Hrvatskoj. Međutim, iako više nema recepta, Hrvatska liječnička komora donijela je poseban Protokol za izdavanje, koji je ministar zdravlja Siniša Varga učinio obvezatnim. Po tom protokolu, žena treba odgovoriti na niz pitanja o svojem seksualnom životu i menstrualnom ciklusu, mora se predstaviti i potpisati upitnik.

Protokol je propisivao i priziv savjesti na prodaju tablete, no već je revidiran te je priziv savjesti izbačen iz Protokola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38