HITNA KONTRACEPCIJA

TABLETA ZA DAN POSLIJE Britanke mlađe od 16 mogu do EllaOnea bez roditelja, Hrvatice ne!

 Ranko Šuvar/CROPIX

Britanskim djevojkama mlađim od 16 godina od jučer je u ljekarnama dostupna hitna kontracepcija EllaOne bez liječničkog recepta. Poznata i kao “tableta za dan poslije”, EllaOne uzima se nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću. Europska je komisija početkom 2015. donijela odluku o bezreceptnom načinu izdavanja tablete, pri čemu je Europska agencija za lijekove istaknula da bi EllaOne trebala biti dostupna svim ženama reproduktivne dobi.

- Važno je o tim stvarima razmišljati pragmatično i realno jer djevojke ne idu u ljekarnu sve dok se nešto no dogodi i ne zatreba im zaštita - izjavio je za Guardian Tony Fraser, generalni menadžer HRA Pharma (proizvođača tablete) za Veliku Britaniju i Irsku.

Maloljetne trudnice

Velika Britanija jedna je od zemalja s najvećim brojem maloljetničkih trudnoća u Europi. Prema novom protokolu, djevojke mlađe od 16 godina, što je u Velikoj Britaniji dobna granica pristanka na spolni odnos, moći će nabaviti EllaOne u bilo kojoj ljekarni. Uz upute o načinu korištenja lijeka i mogućim nuspojavama, ljekarnik će djevojku pitati želi li reći svojim roditeljima da je imala spolni odnos bez zaštite. Ako djevojka odgovori niječno, ljekarnik će je upitati želi li da netko drugi to priopći roditeljima.

- Odluka Velike Britanije je u skladu s nediskriminirajućim zakonima u odnosu na dob, prema kojima se maloljetnim ženama ne može zabraniti pristup EllaOne kontracepciji - rekla je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb koja je tužila Ministarstvo zdravlja i Hrvatsku ljekarničku komoru zbog povrede prava na jednako pristupanje s obzirom na spol i dob pri izdavanju bezreceptne tablete EllaOne.

Protokol Komore

Podsjetimo, krajem travnja u Hrvatskoj je počelo bezreceptno izdavanje EllaOnea, ali je HLJK odmah objavila protokol kojim ljekarnicima nalaže da tabletu smiju prodavati isključivo ženama za vlastitu uporabu, pri čemu moraju odgovoriti na pitanja o svojem spolnom ponašanju.

AŽK ZAGREB

‘Tražimo ukidanje ograničenja’

Maloljetnicama u Hrvatskoj EllaOne ne smije se prodavati ako nisu u pratnji roditelja.

- Mi smo tražile da se kod nas ukine diskriminacija prema spolu i dobi za pristup EllaOne. Paradoksalno je da maloljetnica može napraviti pobačaj ili roditi, ali da bi dobila EllaOne kontracepciju, mora doći u pratnji roditelja - naglasila je Sanja Bezbradica Jelavić iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Britansku odluku komentirao je i Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

- Mi smo u suradnji s Ministarstvom zdravlja donijeli odluku da EllaOne ide bezreceptno, ali maloljetnice moraju doći u pratnji roditelja - kazao je Portolan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:35