SVE ISPOČETKA

SLUČAJ MAŠKARIN Ušao je zdrav, izašao kao 100% invalid, ali za sud sve ostale činjenice nisu jasne

Uvažene žalbe DORH-a i obrane okrivljenog znače novo vještačenje postupaka dr. Branka Popovića

Vijeće Županijskog suda u Rijeci ukinulo je prvostupanjsku presudu riječkog Općinskog suda protiv doktora Branka Popovića koji je operirao Miroslava Maškarina, uvaživši žalbe i Državnog odvjetništva i okrivljenika, podnesene, naravno, iz različitih pobuda.

Obje strane žalile su se na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, s tim da je Državno odvjetništvo tražilo strožu, bezuvjetnu kaznu zatvora, a okrivljenik i njegov branitelj zahtijevali su oslobađanje od krivnje.

Kao alternativu, i jedna i druga strana tražile su da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, što je sada i učinilo vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Nasta Mijatović. U obrazloženju rješenja stoji da su žalbe Državnog odvjetništva i okrivljenika osnovane.

Nesavjesni postupak

Podsjetimo, doktor Branko Popović lani u rujnu proglašen je krivim za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi te je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci uvjetne kazne, uz rok kušnje od dvije godine. U optužnici, ključan je bio moment operacije kad je manji troakar zamijenjen većim, a da se kamerom nije pratilo gdje se nalazi. Utvrđeno je da ga je Popović uvodio okomito, a trebao je pod kutom od 45 stupnjeva, te da je bio smanjen i tlak plina CO2 u trbušnoj šupljini.

Tužiteljstvo je smatralo da je liječnik postupio nesavjesno, da je počinio grešku te prekršio pravila struke. Obrana nije dovodila u pitanje da je aorta ozlijeđena troakarom, ali tvrdili su da nije dokazano da je to posljedica nesavjesnog liječenja, za što je Popović osuđen. Državno odvjetništvo smatralo je da je napravljeno više od jednog propusta koji je utvrđen u prvostupanjskoj presudi, prvenstveno da se operacija vršila bez kontrole stanja plina CO2 te da nije bio organiziran konzilijarni tim za laparoskopsku operaciju, samim time da nije bilo mogućnosti da tim koji je Maškarina operirao sanira moguće ozljede. Okrivljenik se, pak, žalio na pogrešne interpretacije vještačkih nalaza i kontradikcije u njima, tražeći oslobađanje od krivnje. U drugom stupnju, sve je vraćeno na početak.

Krivnja nije utvrđena

Milenko Škrlec, odvjetnik doktora Branka Popovića, zadovoljan je ovim rješenjem Županijskog suda.

- Ovo je u svakom slučaju pozitivan pomak. Uvaženo je ono što smo tražili u žalbi. Na temelju činjenica nije bila utvrđena krivnja i imamo razloga za optimizam - rekao nam je Milenko Škrlec.

Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina koja ga zastupa u građanskoj parnici protiv KBC-a Rijeka, smatra da je prvostupanjska presuda bila preblaga.

- Što se nas tiče, dugotrajnost postupka nije dobra ni za jednu stranu, ali smo suglasni sa žalbom Državnog odvjetništva koja je uvažena. Vještaci su bili profesionalni i stručni, ali i obzirni prema svojem kolegi. Smatramo da će u novom postupku osuda biti primjerena kvalifikaciji kaznenog djela - rekla nam je Ingrid Barić.

Građanski postupak, u kojem Maškarin i njegovi roditelji traže 13,7 milijuna kuna odštete, još uvijek traje. Do kraja veljače očekuju se rezultati vještaćenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

- Miroslav nije mao poriv da netko bude proglašen krivim. Uvijek smo bili spremni na nagodbu, no nije bilo sluha s druge strane. Ostaje činjenica da je mladić došao u bolnicu na operaciju slijepog crijeva, a izašao kao 100-postotni invalid, i to uslijed mehaničke ozljede aorte - zaključila je Ingrid Barić.

U šest godina moje se zdravlje pogoršalo

Od srpnja 2006. godine, kada je kao 21-godišnjak operiran, mladiću s Raba život se promijenio u neslućenom smjeru. Svoj je invaliditet uspio prihvatiti i danas živi u Zagrebu, gdje studira ekonomiju.

- Sud je očito primijetio nepravilnosti u presudi. Slažem se s tim da je bilo nedostataka i da ima dovoljno elemenata za zatvorsku kaznu. Posljedice su očite, a odgovornost mora biti primjerena - rekao nam je Miroslav Maškarin.

Dodao je i da očekuje presudu u svoju korist u građanskoj parnici i obeštećenje s kojim će poboljšati kvalitetu života.

- Zdravstveno stanje mi se pogoršalo, imam i drugih tegoba. Život invalida nije jeftin, ima tu puno prepreka. To što privatno nekima djelujem kao vesela osoba ne znači da nemam svojih problema - zaključio je Maškarin. ( L. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:03