FINANCIJSKO VJEŠTAČENJE

DEVET GODINA NAKON STRADANJA 'Da Maškarinu nisu amputirali nogu, zaradio bi 2,2 milijuna kuna'

Odvjetnica Miroslava Maškarina iznijela je niz primjedbi na nalaz, a odštetni zahtjev iznosi 13,7 milijuna kuna
Rijeka, 090909.Na Opcinskom sudu u Rijeci danas je nastavljeno sudjenje u gradjanskoj parnici Maskarin protiv Klinickog bolnickog centra (KBC) Rijeka za odstetu od 13 milijuna kuna. Miroslavu Maskarinu je 10. srpnja 2006. godine prilikom rutinske operacije slijepog crijeva u rijeckom KBC-u ozlijedjena trbusna aorta te posljedicno amputirana noga. Na slici: odvjetnik Miljenko Baric i Miroslav Maskarin ispred zgrade suda.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

Na Općinskom sudu u Rijeci u utorak je održano ročište po privatnoj tužbi Miroslava Maškarina i njegove obitelji protiv riječkog KBC-a u kojem mu je uslijed pogreške pri operaciji slijepog crijeva amputirana noga.

Smanjene aktivnosti

Dogodilo se to u srpnju 2006., a slučaj se još vuče po sudu, gotovo devet godina nakon kobne operacije. U međuvremenu, na slučaju radi već četvrta sutkinja, a još nije utvrđeno koliko će iznositi odšteta koju traži Maškarin, danas 29-godišnjak, i njegova obitelj.

Na današnje ročištu izneseni su rezultati financijskog vještačenja troškova izmakle dobiti i pomoći u kući koji, prema nalazu vještaka, iznose oko 2,2 milijuna kuna. Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić iznijela je niz primjedbi na dijelove vještačenja koji nedostaju ili se ne slažu s njezinim, neovisnim vještačenjem, pa je novo ročište zakazano za lipanj. KBC Rijeka i Županijsko državno odvjetništvo na vještačenje, pak, nisu imali prigovora.

Odvjetnica Barić istaknula je nakon ročišta da se rezultati vještačenja odnose na čisti materijalni gubitak, a u određivanju odštete ili, pak, nagodbi valja uzeti u obzir troškove prilagodbe prostora i povredu prava i osobnosti zbog smanjenja životne aktivnosti.

Maškarinova privatna parnica pokrenuta je u studenome 2006., a njegovi su odvjetnici, pozivajući se na europsku praksu, zatražili 13,7 milijuna kuna, dok im je KBC Rijeka nudio 2,47 milijuna.

Ne prima pomoć

U međuvremenu, Miroslav Maškarin živio je u Zagrebu, gdje je studirao, a sada ponovno živi na Rabu te je, kako nam je ispričala Barić, prekinuo studij zbog teškog zdravstvenog stanja.

Kao stopostotni invalid svakodnevno osjeća bolove, no Barić ističe da se na Rabu, u krugu obitelji i prijatelja, osjeća bolje nego što mu je bilo u Zagrebu. Odvjetnica kaže da u ovom trenutku od države ne prima nikakvu pomoć, nego da živi od roditelja, bake i djeda.

- On je zreo mlad čovjek, volio bi raditi - kaže Barić.

Paralelno s privatnom parnicom, na riječkom Županijskom sudu vodi se ponovljeni kazneni postupak protiv doktora Željka Popovića koji je Maškarina operirao kobne noći. Popović, koji je danas u mirovini, bio je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od dvije godine, na što se žalio njegov odvjetnik tražeći oslobođenje, a žalba je usvojena. Također, žalilo se i Državno odvjetništvo koje je tražilo strožu, bezuvjetnu kaznu zatvora.

Prema optužnici, ključni trenutak operacije bio je kad je manji troakar zamijenjen većim a da se pritom kamerom nije pratilo gdje se nalazi. Utvrđeno je da ga je Popović uvodio okomito, a trebao je pod kutom od 45 stupnjeva, te da je bio smanjen i tlak plina CO2 u trbušnoj šupljini.

Nesavjesno liječenje

Tužiteljstvo smatra da je liječnik postupio nesavjesno, da je počinio pogrešku te prekršio pravila struke. Obrana nije dovodila u pitanje da je aorta ozlijeđena troakarom, ali tvrdi da nije dokazano da je to posljedica nesavjesnog liječenja, za što je Popoviću izrečena osuda. Državno odvjetništvo smatralo je da je napravljeno više od jednog propusta koji je utvrđen u prvostupanjskoj presudi, prije svega da se operacija vršila bez kontrole stanja plina CO2, te da nije bio organiziran konzilijarni tim za laparoskopsku operaciju.

Samim tim smatra i da nije bilo mogućnosti da tim koji je Maškarina operirao sanira moguće ozljede. Okrivljenik se, pak, žalio na pogrešne interpretacije vještačkih nalaza i kontradikcije u njima, tražeći oslobađanje od krivnje. U drugom stupnju sve je vraćeno na početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37