STRUČNJAK KOMENTIRA PRESUDU

SLUČAJ FRANAK 'Odluka suda je loša i dokaz da nema kolektivne zaštite. Privatne će tužbe sada opteretiti sudove'

 CROPIX

Profesor Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta komentirao je jučerušnju presudu Vrhovnog suda koji je u slučaju 'Franak' potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda, piše HRT. Samovoljno mijenjanje kamatnih stopa proglašeno je nedopustivim, ali ne i primjena valutne klauzule. Kako bi ostvarili povrat sredstava na ime kamata - dužnici moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima.

Jakovčević smatra da iako sama valutna klauzula nije sporna, dvojbena je njezina primjena jer se ona koristi u uvjetima nestabilnosti tečaja, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Privatne će tužbe, kaže, sada opteretiti sudove.

- Ova je odluka tehnički loša - s jedne strane dokaz je da nema kolektivne zaštite, jer se očekuje da svaki dužnik individualno tuži banku i traži pravdu, kazao je Jakovčević.

- Nismo zadovoljni odlukom Vrhovnog suda ukoliko je informacija koju imamo još uvijek neslužbeno zaista točna. Pravomoćno je utvrđeno nezakonito poslovanje banaka, a sankcija za banke ni dan danas još uvijek nema. To je katastrofa za sve dužnike koji će godinama morati tražiti svoja prava na sudovima i usprkos teškoj financijskoj situaciji morati će stvoriti novce za privatne službe. Tako da ne, nismo zadovoljni - izjavila je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Cilj Udruge Franak je da dokažu kako se radilo o prijevari banaka i za to će se i dalje boriti svim legalnim sredstvima. Ističu da je građanima veliki problem pojedinačno tužiti banke. Savjetovat će se sa odvjetnicima i savezom Potrošač i idućeg tjedna obavijestiti o daljnjim koracima. Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe. Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bih mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, navode u priopćenju, piše HRT .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:27