RIZICI KOJE TUŽBA DONOSI

NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA Isplati li se ići u privatne tužbe zbog švicarca?

 CROPIX

Presuda Vrhovnog suda kojom je potvrđena nezakonitost primjene promjenljive kamatne stope za kredite u 'švicarcima' potaknut će mnoge dužnike na pokretanje privatnih tužbi protiv banaka kako bi dobili odštetu za preplaćene kamate. Međutim, dosadašnja praksa pokazala je da je sudsko istjerivanje pravde u ovom slučaju prilično rizičan posao, piše Tportal.

U Udruzi Franak smatraju da dužnici sada imaju realnu osnovu za tužbe i dobre izglede za uspjeh po pitanju kamata. Međutim, iz Udruge Franak, osim što potiču na privatne tužbe, upozoravaju i na rizike koje one sa sobom nose.

Ističu da opravdanost za podizanje tužbe postoji ako je korisnik kredita ugovorio promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenjala odlukom banke, a bez suglasnosti klijenta. U dosadašnjoj praksi sudovi su različito tumačili odredbu o ništavosti promjenjive kamatne stope i ovisno o tome kako je postavljena tužba donosili različite odluke.

Pokretanje sudske tužbe za sobom nosi i troškove koji nisu zanemarivi. Troškovi parničnog postupka određuju se s obzirom na visinu predmeta spora. U troškove ulaze sudske pristojbe te trošak odvjetničkih radnji i trošak eventualnog financijskog vještačenja.

U slučaju da korisnik kredita dobije spor, troškove postupka snosi suprotna strana, a ako izgubi postupak on snosi troškove svoje i troškove suprotne strane. Prema procjeni Udruge Franak na prosječnu visinu tužbenog zahtjeva od 10.000 do 100.000 kuna sudski troškovi u slučaju gubitka spora u cijelosti iznosili bi oko 15.000 kuna, piše Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:41