POTRESNE FOTOGRAFIJE

SLUČAJ AZILA SMRTI KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU ‘Šef azila laže, mi volonteri ne prodajemo pse’

Anita Kuhn, šefica njemačke udruge koja pse iz Koprivnice udomljuje, tvrdi da sa svakim udomiteljem potpisuje ugovor

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede obavila je inspekcijski nadzor nad radom skloništa za pse Ottova kućica u Koprivnici i pronašla niz nepravilnosti.

Jutarnji list u subotu je izvijestio kako psi u azilu koji vodi dr. Ratimir Juršetić iz Veterinarske stanice Koprivnica borave u izrazito lošim uvjetima. Volonteri udruge Argus poslali su nam fotografije na kojima je vidljivo da se psi često sukobljavaju, ubijaju, pa čak i jedu jedni druge, a mnogi se neadekvatno liječe ili smještaju u neprimjerene bokseve.

Na dan našeg obilaska azila, dr. Juršetića posjetila je i Veterinarska inspekcija. On nam je to potvrdio, rekavši tada da su ustanovili samo “manje nepravilnosti”. No, neslužbeno doznajemo da je inspekcija ustanovila čitav niz propusta u radu azila, od nehigijenskih uvjeta preko nečipiranja pasa. Iako su nam u Ministarstvu poljoprivrede obećali dostaviti inspekcijski nalaz, do zaključenja ovog izdanja to nisu učinili.

Veterinar Juršetić ustvrdio nam je u tadašnjem razgovoru da je sve ovo što mu se događa posljedica njegova sukoba s volonterima Argusa, koji su donedavno imali neometan pristup azilu, a sada smiju doći samo u službeno vrijeme i kada je Juršetić tu. Takvu odluku donio je, rekao nam je, jer je dobio indicije da Argus uopće nije udruga za zaštitu životinja nego firma koja zarađuje prodajom životinja u Njemačku.

Volontere je to toliko isprovociralo da je tijekom vikenda u Koprivnicu doputovala Anita Kuhn, predsjednica njemačke udruge Fellkinder in Not, koja spašava životinje iz koprivničkog azila.

Njemačka aktivistica pozvala je i Juršetića na razgovor, no nije se odazvao, pa je s volonterima ispred zaključanog azila održala svojevrsni mini prosvjed.

- Mi smo registrirana udruga koja udomljuje pse, a isključivo pokrivamo veterinarske troškove kad pse treba liječiti. Psi iz ovoga skloništa uglavnom izlaze u jako lošem stanju, a to sve jako puno košta. Mi kao registrirana udruga dobivamo i dobrovoljne priloge za pomoć, na svojoj stranici objavljujemo slike tih pasa, prije i poslije udomljenja, i ti psi izgledaju sasvim drukčije nakon udomljavanja. Sve udomitelje provjeravamo prije udomljavanja, a isto tako odlazimo i u naknadnu kontrolu. Za sve pse imamo ugovore o udomljavanju, a apsolutno nikad udruzi Argus nisam donirala nikakav novac niti sam od udruge Argus kupovala pse niti su od mene tražili novac - rekla je Anita Kuhn.

Pojasnila je da su često koprivničke životinje u vrlo lošem stanju kada stignu u Njemačku, iako su iz azila otpuštene kao zdrave. Kao primjer spomenula je psa Gizma koji je bio “zdrav”, a troškovi liječenja tog “zdravlja” u Njemačkoj su već dosegli gotovo pet tisuća eura.

Ispred azila u nedjelju je bila i predsjednica Argusa Jelena Grotiž koja je demantirala Juršetićeve tvrdnje da njezina udruga “šverca pse”.

- Mi nikakav novac za pse nismo dobivali, a na nekim psima rađeni su određeni veterinarski postupci poput cijepljenja protiv zaraznih bolesti, što ne plaća Grad Koprivnica, pa su to članice Fellkinder in Not plaćale same, preko računa Veterinarske stanice Koprivnica. Plaćale su sterilizacije, a isto tako i frontline ampulu za svakog psa koji izlazi iz skloništa, kao i vađenje i testiranje krvi da se vidi da su psi zdravi. Predlažemo osnivanje gradskog skloništa po uzoru na zagrebački Dumovec, što bi mogla biti i jeftinija opcija jer je to sklonište neprofitno, a samo Koprivnica za Ottovu kućicu izdvaja 429.000 kuna godišnje.

Ipak je to sklonište u rukama tvrtke Veterinarska stanica Koprivnica kojoj je, kao i svakoj firmi, u interesu profit. Nadamo se samo da ćemo uspjeti dobiti životinje za koje smo već ugovorili udomljenje i kojima su plaćena cijepljenja, tablete i ampule prije udomljenja - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:09