TREBAJU NAŠU POMOĆ

PSEĆA AGONIJA: 52 ŽIVOTINJE ĆE SE NAĆI NA ULICI Zatvara se azil Dubravica

Azil Dubravica za manje od 60 dana mora zatvoriti svoja vrata. Na ulici će se tako naći 52 psa. Iako se proteklih mjeseci činilo kako će se pronaći rješenje, to se nije dogodilo. Mjesecima su volonteri udruge Šapica, koja vodi sklonište, odlazili na sastanke s članovima Gradskog poglavarstva Zaprešića, dožupanom, zaposlenicima u Ministarstvu poljoprivredu… Rezultat? Općina Dubravica naložila da se azil mora ukloniti u roku od dva mjeseca. Zamjenski prostor nije ponuđen, tako da će već jednom napuštene životinje opet završiti na ulici.

To je, kažu volonteri, težak završetak tromjesečne agonije azila. Toliko dugo bila je na snazi zabrana prihvata novih životinja. Razlog toj odluci bili su brojni nedostaci koje je zamjetio veterinarski inspektor prilikom obilaska azila, no uz pomoć brojnih aktivista i ljubitelja životinja, sve je ipak uređeno. No, to nije bilo dovoljno da sklonište nastavi s radom.

- Nisam ovo očekivala, šokirana sam. Hitno moramo pronaći dom za naše životinje. Molimo sve koji mogu pružiti dom nekom od naših pasa da to učine. Naš je prostor imao dosta nedostataka, ali je pružao krov nad glavom životinjama koje su njihovi vlasnici odbacili. Svi su naši psi bili na sigurnom i siti. Uskoro im to više nećemo moći punuditi i zato trebamo pomoć – kaže Aleksandra Ivanova, predsjednica udruge Šapica.

Kaže da se trenutačno najvažniji trajni udomitelji, a da su i oni privremeni također dobro došli. Osim toga, udruga aktivno traži zemljište gdje bi se mogli preseliti. Nažalost, direktno preseljenje nije moguće: Aleksandra kaže da su im iz Grada Zaprešića dali do znanja da nemaju nikakvo gradsko zemljište koje im mogu staviti na raspolaganje.

Da nesreća nikada ne dolazi sama pokazalo se prije dva dana, kada je u nevremenu jedno stablo palo na baraku u kojoj su smješteni psi. Životinje su dobro, osim što su pretrpjele veliki strah, ali šteta na objektu je velika.

- Vani je hladno, a barake su barem ublažavale prodor hladnog zraka. Pokušavamo pokrpati štetu, ali ne uspijeva nam. Proteklih smo dana shvatili da smo sami – institucije su nam okrenule leđa i imamo samo naše prijatelje, ljude koji vole životinje. Molimo ih da pomognu – ne nama, nego naših odbačenim životinjicama čija je sudbina neizvjesnija nego ikada – kaže Aleksandra.

Sva 52 psa možete pogledati u Facebook galeriji:

https://www.facebook.com/sapicahr/media_set?set=a.721496541203036.1073742076.100000280910682&type=1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:09