SPOR S DEŽELOM

Slovenski parlament ratificirao Arbitražni sporazum

Prema Pahorovim riječima, Slovenija kroz sporazum ima mogućnost dobiti pravednu granicu i dodir s otvorenim morem, što ne bi dobila da je išla na Međunarodni sud u Haagu

LJUBLJANA - Slovenski parlament ratificirao je danas Arbitražni sporazum s Hrvatskom. Za ratifikaciju je glasovalo 48 prisutnih zastupnika vladajuće koalicije te oba predstavnika nacionalnih manjina, dok je oporba opstruirala i raspravu i glasovanje, javljaju mediji u susjednoj zemlji.

- Odlučujući se za ratifikaciju Arbitražnog sporazuma parlament se odlučuje za poboljšanje odnosa s Hrvatskom – rekao je u uvodu u raspravu slovenski premijer Borut Pahor .

Upozorio je da bi alternativa bila samo zaoštravanje odnosa sa susjednom Hrvatskom poput onog u lipnju prošle godine. Naglasio je kako je sporazum dobar za Sloveniju što, prema njegovim riječima, potvrđuje činjenica da ga je Hrvatska potpisala tek nakon što je shvatila da je njezin vitalni interes uključenje u Europsku Uniju.

Prema Pahoru Slovenija kroz sporazum ima mogućnost dobiti pravednu granicu i dodir s otvorenim morem, što najvjerojatnije ne bi dobila da je išla na Međunarodni sud pravde u Haagu.

Slovenske oporbene stranke, SDS, SLS i SNS, bojkotirale su raspravu i glasovanje jer je svaka od parlamentarnih stranaka u raspravi dobila onoliko minuta koliko ima zastupnika. Takav raspored prozvala je nedemokratskim i izdajom Slovenije.

Čelnik oporbenog SDS-a Janez Janša izjavio je kako vladajuća koalicija sigurno nema jake argumente u prilog Sporazumu kada je oporbi tako ograničila vrijeme rasprave. Upozorio je da je glasovanje o njemu "jedna od najvažnijih odluka u povijesti Slovenije koja će biti trajna i nepovratna za naredna pokoljenja".

Nakon ratifikacije Arbitražni sporazum u Sloveniji ide na obvezujući referendum. Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da ga podržava većina državljana susjedne zemlje.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor Arbitražni su sporazum potpisali 4. studenog 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:41