USKORO REFERENDUM

Slovenci su u većini za arbitražni sporazum

Premijer Pahor tvrdi da je njemu najteže jer će morati živjeti s rezultatima arbitraže
 Boris Suligoj / DELO / CROPIX

LJUBLJANA - Arbitražni sud povući će granicu i kad se presuda bude znala, s tom ćemo odlukom morati živjeti ja i moji potomci. I to je dokaz koliko sam tvrdo uvjeren da je sporazum najbolje što sada možemo postići - riječi su kojima je slovenski premijer Borut Pahor još jednom potvrdio svoju punu predanost arbitražnom sporazumu o rješavanju granice s Hrvatskom.

U oštru raspravu samo tjedan dana prije referenduma o arbitražnom sporazumu uključio se i čelnik slovenske opozicije i oštri protivnik sporazuma, Janez Janša. Za njega je riječ o odluci o “našemu moru, našim gospodarskim koristima, našoj suverenosti, našoj očevini i mirazu za buduće naraštaje”, rekao je u razgovoru za dnevnik Večer.

Samo međunarodno pravo

Janša je ponovio da će se o granici raspravljati samo na temelju međunarodnog prava. “Neće arbitri hodati po 600 kilometara dugoj granici, nego će gledati karte s katastrima, a katastarska granica ne ide u prilog Sloveniji”.

Posljednje ankete prije referenduma (u Sloveniji je zabranjeno objavljivanje anketa posljednji tjedan kampanje) govore da je i dalje većina birača sklona prihvatiti arbitražni sporazum. Ugledno Delo (čije su predizborne ankete uvijek vrlo precizne) navodi da bi za sporazum moglo glasovati između 51 i 62 posto birača, a protiv njega njih između 37 i 48 posto. Ljubljanski Dnevnik, pak, ima bitno izjednačenije rezultate: kad je riječ o glasačima koji će sigurno izaći na referendum, protiv bi bilo 37,5, a za 37 posto.

20 posto još neodlučnih

Ako se uzmu u obzir i oni koji bi mogli izaći na izbore, tada bi 40 posto glasovalo za, a 37 protiv. Obje ankete pokazuju da je još uvijek neodlučno oko 20 posto birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:29