10 GODINA BORBE ZA OZNAKE ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA

Slavonski kulen napokon zaštićen, ali projekti za proizvodnju stoje

 Arhiva/CROPIX

Nakon deset godina proceduralnih zavrzlama, slavonski kulen ili kulin konačno je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla.

Oznakom je propisana tradicijska tehnologija proizvodnje u kojoj svi sastojci moraju biti iz Slavonije: meso svinje, paprika i češnjak.

- Najviše problema imali smo kada je zadnji konzultant iz EU stalno osporavao prijedlog da meso mora potjecati od svinja uzgojenih u Slavoniji, jer to ‘neće proći s obzirom na to da tako rušimo tržišnu utakmicu’. Tražio je da odustanemo od domaćeg mesa, ali nama to nije bilo prihvatljivo jer bismo tako poništili ne samo naša nastojanja, nego izdali pretke, obogaljili nasljednike, a zavičaju poništili dio baštine - kaže Andrija Matić, tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, registrirane u Bošnjacima, koja okuplja 88 proizvođača iz cijele Slavonije.

Obećanja političara

U postupku zaštite određena su i područja na kojima se domaći kulen može proizvoditi.

- Ovom zaštitom svi nelegalni proizvođači bit će eliminirani s tržišta jer će svaki kulen imati markicu koja će potrošaču garantirati kvalitetu, ali i plaćene pristojbe poput PDV-a. Sada proizvodimo 40 tona, a dogodine se nadamo povećanju do 60 tona te razvoju zamrlog slavonskog svinjogojstva i proizvodnje domaće paprike i češnjaka - kaže Matić koji najavljuje promociju nove oznake u Zagrebu, Istri i Dalmaciji, gdje se nadaju većoj prodaji. Zbog slabe kupovne moći oni će članovima preporučiti da cijena kulena ne prelazi 220 kuna po kilogramu. Zaštitu zemljopisnog podrijetla pozdravljaju i članovi Udruge, a mnogi nadaju se da će se sada pokrenuti i projekti ulaganja u proizvodnju. Jedan od njih je i Vjenceslav Hruška, poznati kulenar iz Bjeliševca pokraj Kutjeva. Kao dugogodišnji predsjednik ove udruge, Hruška se naslušao dosta obećanja političara, uložio ušteđevinu i podigao kredit za proizvodni pogon izvornih suhomesnatih proizvoda.

Sredstva iz IPARD-a

- Projekt sam gurao koliko sam mogao, a sada dvije godine čekam da mi u Ministarstvu poljoprivrede odobre obećana sredstva iz IPARD-a. Kako ćemo povećati proizvodnju ako sve ostane na obećanjima političara koji, kako vidimo, na kraju mandata gule krumpire zbog lopovluka - pita se Hruška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:48