CERTIFIKAT ZA EKOLOŠKU SLANINU

Hrvatska i službeno dobila eko mast, slaninu i kulenovu seku

Goran i Irena Gusak dobili su potvrdu Hrvatskih šuma za svinjske prozvode
 Vlado Kos/CROPIX

“Evo, ovakvu sam slaninu čekao 13 godina. Ovakvu ljepoticu”, s neskrivenim ponosom pokazuje nam Goran Gusak tablu slanine tešku 10-ak kilograma, za koju sada ima i certifikat da je riječ o ekološkoj slanini.

Nerast iz Mađarske

Godine rada i truda uložene u razvoj ekološke proizvodnje - od polja do stola - na eko imanju “Orlov put” u Bilju napokon su dobile i službenu potvrdu. Svinjska mast, slanina, kulenova seka i čvarci od crne svinje mangulice koje proizvode Goran i njegova obitelj dobili su potvrdu da je riječ o ekološkim proizvodima.

- Koliko znam, ovo su prva hrvatska ekološka svinjska mast, slanina, kulenova seka i čvarci. Ovo je bio naš san kada smo prije 13 godina kupili šikaru na izlazu iz Bilja. Sada smo ga napokon ostvarili - priča nam u stanci zimskih radova Goran na imanju koje je sa suprugom Irenom kupio kao zapuštenu šikaru, a danas se ponosi učinjenim u proteklih 13 godina. Nerasta su kupili u Mađarskoj i križali ga s vijetnamskim svinjama. Mast, slanina, kulenova seka i čvarci koji su dobili potvrdu da je riječ o eko proizvodima dobiveni su od mangulica.

- Mangulica je pasmina koja je stvorila crnu slavonsku svinju i poznata je po svom dobrom kolesterolu.

Ekstra djevičanska

Mast koju dobivamo odavno zovemo ekstra djevičanska slavonska svinjska mast, a sada smo za to dobili i službenu potvrdu - kaže Goran, pojašnjavajući kako je išao proces stjecanja certifikata koji su mu ovjerile Hrvatske šume, kao jedna od sedam ustanova koje se bave certificiranjem eko proizvodnje u nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:58