PONIŠTEN KOLEKTIVNI UGOVOR

Sindikati plaćaju 150 milijuna kuna duga za liječnike?

Zagreb, 301112.Radnicki dom, Trg kralja P. Kresimira IV.Predstavnici sedam sindikata iz javnog sektora na konferenciji za novinare na temu sto je istina o pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne sluzbenike i namjestenike.Na fotografiji: Spomenka Avbersek i Jadranka Ivezic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

Liječnici i medicinske sestre koji su posljednjih šest mjeseci dobivali veće plaće taj će novac možda morati vratiti jer je kolektivni ugovor Županijski sud u Zagrebu proglasio ništetnim, najavio je u izjavi za novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Druga opcija je da sindikati koji su potpisali kolektivni ugovor preuzmu na sebe sav dug i u ime liječnika vrate u proračun približno 150 milijuna kuna.

Za svaki sat dežurstva i pripravnosti koji je bio plaćen kao prekovremeni sat i skuplji za 50 posto trebala bi biti podmirena razlika i vraćena u proračun. Liječnicima i sestrama isplaćeno je ukupno 420 milijuna kuna dodataka na plaće u šest mjeseci, ali u državni bi proračun trebalo vratiti jednu trećinu, odnosno neto, a ne bruto iznos.

Tužba poslodavca

Kako neslužbeno doznajemo u Ministarstvu zdravlja u tijeku su razgovori sa stručnjacima radnog prava, koji sugeriraju načine na koje se novac može vratiti.

- Više je opcija, a naravno tu je i ona da zaposlenici vrate novac. Prema Zakonu o radu, poslodavac (bolnica) ne može samo uzeti novac s računa zaposlenika koji je isplaćen po ništetnom ugovoru, već se mora postići pisani sporazum kojim zaposlenik na to pristaje - tumače u Ministarstvu i upozoravaju: - Ako zaposlenik ne pristane vratiti novac, tada ga poslodavac može tužiti i sudskim putem isposlovati povrat.

Stručnjak za radno pravo, koji je tražio da ga ne imenujemo jer se po zakonu ne smije reklamirati, potvrdio je da postoji pravno uporište da liječnici vrate novac koji su dobili na temelju ništetnog kolektivnog ugovora.

‘Takav je zakon’

- Ovdje je situacija jedan kroz jedan. Zakon propisuje da se novac isplaćen po ništetnom ugovoru mora vratiti - kaže.

Procedura je, dodaje, sljedeća: u onom trenutku kad je kolektivni ugovor proglašen ništetnim, ona ugovorna strana, u ovom slučaju sindikat, dužna je vratiti novac. Sindikat ima regresno pravo da od zaposlenika zatraži povrat novca.

- Ako sindikati ili zaposlenici na to ne pristanu, tada poslodavac može tužiti. Naravno, bolje je da se postigne dogovor jer troškovi sudskog postupka na takav iznos su preveliki i stvaraju dodatni trošak - kaže naš sugovornik.

Objašnjava da bi novac trebali vratiti svi zaposlenici neovisno o tome jesu li članovi sindikata ili ne i neovisno o tome jesu li članovi sindikata koji nije potpisao taj kolektivni ugovor.

- Iako se ovakav odgovor čini skandaloznim, zakon je takav - kaže odvjetnik.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nije želio komentirati mogućnost da njegov sindikat ili zaposlenici bolnica moraju iz svog džepa vratiti novac.

- Ne bih to komentirao. Reći ću samo da ako postoje odvjetnici koji smatraju da je to moguće, ja smatram da postoje odvjetnici koji ne misle tako. Uostalom, možda bi taj novac trebala vratiti Spomenka Avberšek i njezin sindikat jer je radila po lažnom izvješću - smatra Babić.

Dodaje i daako ne bude dijaloga i poštenih pregovora, liječnici su spremni i na ozbiljan štrajk. S druge strane Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata, smatra da radnici nikako ne bi trebali vraćati novac, nego oni koji su potpisali štetan kolektivni ugovor.

Povjerenje članova

- Trebao bi postojati institut odgovornosti sindikalnih čelnika. Nije pošteno da se dâ čelniku sindikata povjerenje i plaća članarina, a onda kad oni nešto krivo naprave, onda to pada na leđa zaposlenika. To je nedopustivo - zaključuje Avberšek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:58