BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA BIJESAN

'NEKA DORH ISTRAŽI ZAŠTO OSTOJIĆ I ABVERŠEK LAŽU! I NEKA MI SE ISPRIČAJU' Darko Milinović o kolektivnom ugovoru u zdravstvu

 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar zdravstva Darko Milinović danas je opovrgnuo tumačenja da je kolektivni ugovor u zdravstvu potpisao kao član tehničke vlade i da bi ga zbog toga trebalo istražiti Državno odvjetništvo.

"Predsjednik Josipović izbore je raspisao 31. listopada, a kolektivni ugovor potpisan je 27. listopada 2011. Tehnička vlada postaje tek nakon što predsjednik RH raspiše izbore. Nesposobni ministar zdravlja Rajko Ostojić i Spomenka Avberšek neka mi se ispričaju zbog toga što su naveli da sam kolektivni ugovor potpisao kao član tehničke vlade", rekao je Milinović na konferenciji za novinare u Saboru.

Pozvao je DORH da "istraži zašto predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek i ministar zdravlja Rajko Ostojić lažu".

Sindikalnu čelnicu prozvao je da je produžena ruka ministra zdravlja Rajka Ostojića, kojemu je poručio da će DORH-u morati objasniti zašto je poslao dokument u kojemu ravnatelje bolnica obavještava da plaće za siječanj 2013. isplate u skladu s kolektivnim ugovorom potpisanim 2011. godine

Taj je ugovor ovih dana poništio Županijski sud u Zagrebu na temelju tužbe Samostalnog sindikata zdravstva i uz obrazloženje da "prethodno nije bio sklopljen sporazum svih sindikata o sastavu pregovaračkog odbora niti je, u takvoj situaciji, o njegovu broju i sastavu odlučilo Gospodarsko-socijalno vijeće".

Milinović smatra da je Županijski sud takvu odluku donio zato što nije imao sve informacije.

Novinarima je pokazao preslik obavijesti o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora sindikata za sklapanje kolektivnog ugovora iz siječnja 2010., koju je potpisala Spomenka Avberšek.

"Ja sam to dobio s potpisom Spomenke Avberšek, poslala mi je dokument koji određuje pregovarački tim, a nakon potpisanog ugovora žalila se da članovi nisu pravovaljani. Na što se žalila? Na samu sebe? Koga je optužila? Samu sebe?" rekao je Milinović.

Upitao se i je li Avberšek namjerno slagala ministru zdravstva i sindikatima, a tvrdi da je, "premda je žena, lagala i da o tome nije bio obaviješten GSV".

Milinović je pokazao i zapisnik sa sjednice GSV-a, održane 25. studenog 2011. u kojem se, među ostalim, navodi, da je GSV, uz izdvojeno mišljenje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, primio na znanje informacije o postupku pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora u zdravstvu te zaključio da su ti postupci vođeni u skladu sa Zakonom o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51