IZ KATARA NIKOLINA ŠAJN

Šeici žele ulagati: ‘Hrvati, spremni smo 25 godina biti dobavljač plina za LNG terminal’

 Ured predsjednika/Marija Kundek

Hrvatska i Katar osnovat će posebni odbor za gospodarsku suradnju, koji bi trebao poboljšati trgovinu između dviju zemalja, rekao je danas potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te dodao kako je potpredsjednik katarskog fonda za investicije sam tražio i najavio da će biti u delegaciji koja bi u skoro vrijeme, predvođena ministrom energetike i industrije, trebala posjetiti Hrvatsku.

I Čačić i predsjednik Ivo Josipović posjet Kataru ocijenili su kao iznimno uspješan, i zbog obnovljene političke suradnje i zbog ekonomskih kontakata.

Svjetski dobavljač

- Najvažnije zbog čega smo bili ovdje je učinjeno izjavom emira, u prisustvu predsjednika Josipovića, da žele sudjelovati, što su i ministri potvrdili, da su spremni idućih 25 godina biti dobavljač za LNG terminal. Bez toga bi taj projekt bio ozbiljno pod upitnikom jer je najvažnije da imate sigurnog, stabilnog, svjetskog dobavljača. Tada taj projekt svojom održivošću privlači ulagače, koji mogu biti i iz Katara, ovisi o tome što se odluči - rekao je Čačić.

Prethodno je dvojac uz pošalice otvorio Gospodarski forum s katarskim i hrvatskim gospodarstvenicima. Čačić je objašnjavao kako njegovo ime znači “work and peace”, rad i mir, “što nije najgore ime za ministra gospodarstva”. Šaljiv je bio i Josipović.

Osvrnuvši se na Čačićeve riječi da su naše tvrtke zainteresirane za gradnju stadiona i druge infrastrukture za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. godine i Svjetsko nogometno prvenstvo 2022., Josipović je rekao: - Ta nas prvenstva zanimaju, ali ne samo ekonomski, nas zanima da dođemo i pobijedimo, i da igramo s Katarom u finalu.

U dvorani hotela Hyatt u Dohi, gdje je Gospodarski forum održan, dominirali su, doduše, hrvatski gospodarstvenici, dok je Katarca bilo 20-ak. Čačić je, na pomalo zahrđalom engleskom, poručio kako u Hrvatskoj najveći potencijal za ulaganja ima energetski sektor, ali i turizam i gradnja željezničke infrastrukture.

Europsko tržište

- Nudimo vam da budete naš dugogodišnji partner u svim ovim projektima i vaša točka ulaza na europsko tržište - rekao je Čačić.

Direktor Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić Katarcima je predstavio mogućnosti za investicije izvan LNG terminala. Od državnog vlasništva s područja turizma predstavljen im je projekt Kupari, hoteli Maestral i hoteli Plat u dubrovačkom primorju te Pineta-Brijuni.

Predstavljeni su i turistički projekti u privatnom vlasništvu koji traže investitore: hotel Kempinski u Savudriji, hotel Le Meridien Lav u Splitu, hotel Belvedere u Dubrovniku, kao i tereni za hotele u Ninu i “Dubrovnik Pearl”, područje od 2000 hektara spremno za gradnju ekskluzivnog resorta. Što se tiče infrastrukturnih projekata, spomenuti su riječka i vukovarska luka te osječki i riječki aerodrom.

Najviši nivo

Nakon 45-minutne konferencije slijedili su razgovori gospodarstvenika s jedne i druge strane.

- Nas zanima suradnja s hrvatskim tvrtkama koje bi došle raditi u Katar, a mi bismo ih pratili financijski i nudili pomoć na katarskom tržištu. Drugo, ako postoji neki projekt koji podupire vlada, a koji bi se radio u Hrvatskoj, možda bismo bili zainteresirani za njegovo financiranje - rekao je Samy Dayel, šef transakcijskog bankarstva u Qatar Islamic Banku.

Kaže da je katarska strana Hrvate primila zaista na najvišem nivou jer ne priprema se za svaku delegaciju ručak u palači za gospodarstvenike, kao što je to bio slučaj u ponedjeljak. To što je netko bio na ručku kod emira mnogo znači Katarcima, gdje se gotovo svi poslovni dogovori temelje prije svega na osobnim kontaktima i poznanstvima.

Josipović u damskom programu

Predsjednik Ivo Josipović danas se trebao sastati i s katarskim premijerom, no susret je otkazan jer je Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani morao otputovati iz zemlje. Tako je Josipović sa suprugom ujutro završio u “damskom programu” na skupu organizacije Wise koju vodi emirova supruga, šeika Moza bint Nasser, a koja se bavi inovacijama u obrazovanju. Josipoviću se ponovno pridružio i emir, za kojeg se priča da navodno iznimno voli Hrvatsku jer je kod nas kao dijete ljetovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:51