LNG TERMINAL NA KRKU

HRVATSKA KORAK BLIŽE POSLU STOLJEĆA S Katarom potpisan memorandum

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Katar i Hrvatska potpisali su danas memorandum o suradnji u energetici, kojim se otvaraju vrata katarskim ulaganjima u hrvatski energetski sektor.

Memorandum o suglasnosti u području energetske tehnologije, kako se dokument službeno zove, u Banskim su dvorima potpisali katarski ministar energetike i industrije Mohammed Bin Saleh Al-Sad i njegov hrvatski kolega, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i premijer Zoran Milanović.

„Dijelimo puno zajedničkih vrijednosti, što je dobra osnova za daljnji razvoj suradnje. Drago nam je da su nam vrata otvorena“, kazao je novinarima nakon potpisivanja memoranduma katarski ministar.

INVESTITORI ZA POSAO STOLJEĆA? Katarci dolaze na konačni dogovor o LNG terminalu

Dodao je kako se ovdje nalazi na poziv hrvatske Vlade. Tijekom današnjeg dana katarsko će izaslanstvo posjetiti i lokaciju LNG terminala u Omišlju na Krku, a stručni će timovi odlučiti što i kako dalje.

Katar je prvenstveno zainteresiran za opskrbu Hrvatske plinom. To se uklapa i u namjere Vlade da omogući diverzifikaciju opskrbe Hrvatske tim energentom, koji se sada uglavnom uvozi iz Rusije. No, Katar bi mogao i ulagati u hrvatsko gospodarstvo, koje se već pet godina guši u recesiji. što mnogi financijsku težinu memorandum već sada procjenjuju na preko 600 milijuna eura.

Prema ocjeni ministar Vrdoljaka, posjet kastarskog izaslanstva potvrda je da Hrvatska želi biti enregetsko čvorište regije. S predstavnicima te zemlje Arapskog poluotoka danas se razgovaralo, kazao je Vrdoljak, i o energetskoj politici regije.

„Čim je došla tako visoka delegacija, mislim da smo na dobrom putu da ostavrimo cilj što jeftinije opskrbe građana i industrije plinom“, poručio je Vrdoljak.

Dodao je kako potpisani memorandum otvara vrata suradnji dvije zemlje, Osim LNG-ja, razmotrit će se i gradnja jadransko-jonskog plinovoda, pa i budućnost Ine kao strateške energetske kompanije, poručio je Vrdoljak.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, Vrdoljak se osvrnuo i na mogućnost da Katar sudjeluje u izgradnji LNG-ja. Podsjetio je da je stava Katarana prije godinu dana bio da su zainteresirani za opskrbu LNG-ja plinom i da se on nije promijenio. Što se tiče eventualnog njihova sudjelovanja u projektu gradnje tog terminala, teškom preko 600 milijuna eura,

Vrdoljak je kazao da se takve odluke ne donose naprečac.

„Dok ne nađemo partnere za LNG, bio to Katar ili netko drugi, nećemo na sebe preuzeti rizik izgradnje LNG-ja. To bi bio prevelik rizik, nećemo se igrati sa 600 milijuna eura“, poručio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35