EKSKLUZIVNI INTERVJU U GLOBUSU

ŠEF ŽUPANIJSKOG SUDA TURUDIĆ 'Premijer s faraonskih visina vrši pritisak na pravosuđe'

Ako premijer kaže da je netko kriv, to je pritisak. Pa je li on svjestan koliku njegova riječ ima težinu?
Zagreb, 201112.Zupanijski sud.Izricanje prvostupanjske presude bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo i INA-Mol. Bivsi premijer proglasen je krivim i osudjen na 10 godina zatvora.Na slici: sudsko vijece na celu s Ivanom Turudicem.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX / BORIS KOVACEV

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić posljednjih dana teško hoda, piše Globus . Tijekom razgovora dva puta mu je zazvonio telefon i oba puta se mučio dok bi koračao do radnog stola. “Šepam jer me steže Ahilova tetiva. Ja sam vam cijelo vrijeme u sportu. Igram nogomet, penjem se na Sljeme, trčim po nasipu, a prije sam igrao i tenis...”, nabraja mi.

Od svega navedenog glavnu ulogu ipak ima nogomet. Jednom prilikom, bilo je to početkom ljeta, pio sam kavu s jednim Vladinim dužnosnikom. U nekom trenutku, preko puta našeg lokala okupila se grupa muškaraca sa sportskim torbama. Nije bilo teško prepoznati te “sportaše”. Bili su to redom vrsni zagrebački suci i odvjetnici. Nekoliko minuta kasnije ispred njih se zaustavio kombi. Svi su se ukrcali i izgubili iz našeg vidokruga.

“Idu kod Turudića u Viroviticu na nogomet”, otkrio mi je moj sugovornik.

Šef zagrebačkih sudaca nerijetko koristi sportske prigode kako bi okupio prijatelje i znance iz visokih pravosudnih krugova.

Neki u tome vide još jedan znak njegova utjecaja i moći. Turudić pak sve to komentira kao obično rekreacijsko druženje.

Ipak, ostavlja dojam kao osoba koja oko sebe okuplja ljude.

Njegov zdravstveni problem s Ahilovom tetivom nije ga smeo tijekom razgovora.

Dapače, bez dlake na jeziku punih sat vremena iznosio je svoje dojmove o pravosudnim temama koje proteklih tjedana dominiraju uVladi Zorana Milanovića.

Kako ste doživjeli izjavu premijera oko izručenja Perkovića: “Ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve, a vidim da se mnogi sada iživljavaju na tome iako bi trebali šutjeti...”?

– Ja sam nastupao sa stručne pozicije, a premijer očito s političke, i to je njegovo pravo. No, nije točno da on nije komentirao pojedinačne slučajeve. Pa premijer je poznat po tome što je komentirao niz slučajeva.

Primjerice?

– Pa koji nije? Od ovog europskog uhidbenog naloga, presude Čačiću, optužnice Željku Sabi pa...

A što vi mislite o tome?

– Potpuno je neprimjereno da predsjednik Vlade komentira pojedinačne slučajeve, bili oni u fazi optužnice, suđenja ili presude. Jedna je od temeljnih zasada zapadne demokracije neovisnost pravosuđa, a ako premijer kaže da je netko kriv ili nije kriv, naravno da je to pritisak na pravosuđe. Pa ja ne znam je li on svjestan koliko njegova riječ kao premijera ima težinu i koliko pogubna može biti.

Premijer je diplomirao pravo pa ga je valjda ponijelo.

- Činjenica da je pravnik sama po sebi ne mora značiti ništa. Pravom se treba baviti svakodnevno, a ne tek anegdotalno se razmetati latinskim pravnim sentencama, najčešće pogrešno i izvan konteksta. Gdje prestaje pravo, počinje politika. Kao što se ne može biti malo trudan, ne može se biti malo pravnik, malo političar.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:32