BURNE REAKCIJE NA PORUKE ŠEFA VLADE

ŠEF SINDIKATA RIBIĆ 'Premijer je netolerantni marksist!' POSLODAVCI 'Zatečeni smo Milanovićem izjavama'

Sindikalni vođa i Hrvatska udruga poslodavaca reagirali su na Milanovićev intervju
Zagreb, 191112.Vlada.Premijer Zoran Milanovic i ministar financija Slavko Linic odrzali su tiskovnu konferenciju vezanu za prijedlog drzavnog proracuna za 2013. godinu.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nakon što je premijer Zoran Milanović sinoć u Dnevniku HTV-a optužio sindikalnog vođu Vilima Ribića da je u emisiji 'Nulta točka' radnike u realnom sektoru nazvao žrvama globalne krize koje se ne mogu uspoređivati s radnicima u javnom sektoru, Ribić mu je jutros uzvratio u emisiji 'Poligraf', piše HRT.

Vođa Matice hrvatskih sindikata premijeru poručuje da je netolerantni marksist.

'Ako premijer moje države ne razumije što sam govorio i ovako agresivno i netolerantno na to reagira onda je to skandal. Htio bih ga podsjetiti da je to jedan marksistički koncept u bazi i nadgradnji - to negdje u njemu stoji. Baza je proizvodnja, a nadgradnja su sve javne službe koje služe građanima. To je nešto što je davno trebalo biti iza nas', izjavio je Ribić u emisiji Hrvatskog radija 'Poligraf'.

Reagirala je i Hrvatska udruga poslodavaca. Priopćili su kako su zatečeni izjavom premijera Zorana Milanovića da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi "radnike tretirali kao stvari".

Inzistiranje na navodnom antagonizmu radnika i poslodavaca promašeno je i štetno za cijelo društvo, jer su poslodavci i radnici partneri koji ovise jedni o drugima i dijele zajedničke interese ostvarivanja dobrih rezultata poslovanja kao preduvjeta za stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, ističe HUP u priopćenju.

Vlada kao socijalni partner radnicima i poslodavcima ne bi smjela dodatno ohrabrivati navodni međusobni antagonizam već promovirati rad i poduzetničku kreaciju kao nerazdvojive temelje koji ruku pod ruku zajednički ostvaruju gospodarski rast i razvoj.

HUP tvrdi da ne traži promjenu zastarjelog i rigidnog ZOR-a zbog partikularnih interesa poslodavaca već zbog zajedničkog interesa i poslodavaca i radnika. "Promjena ZOR-a nije toliko potrebna poslodavcima koliko je potrebna cijelom društvu, a prije svega onima koji se nalaze među gotvo 375.000 nezaposlenih".

O nužnosti fleksibilizacije i prilagodbe ZOR-a novim gospodarskim okolnostima, suglasni su domaći i inozemni stručnjaci te brojne institucije koji zastarjeli ZOR vide kao značajnu prepreku jačanju konkurentnosti, lakšem i većem zapošljavanju te gospodarskom rastu, tvrdi HUP.

O promjenama ZOR-a želimo voditi odgovoran i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima kako bismo zajednički definirali novi i adekvatniji zakonski okvir koji će istodobno osigurati visoku razinu zaštite prava radnika, ali i omogućiti jednostavnije i konkuretnije poslovanje poduzetnicima i poslodavcima te time potaknuti stvaranje radnih mjesta i smanjivanje zabrinjavajuće velikog broja nezaposlenih, poručuju HUP-ovci.

Promjene ZOR-a samo su dio promjena koje treba poduzeti za stvaranje boljeg i povoljnijeg okruženja za poslovanje i ulaganja, jer bez promjene ekonomske politike neće biti novih ulaganja, radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Stanje je zabrinjavajuće i svaka daljnja odgoda promjena, te inzistiranje na potezima koji zadržavaju postojeći smjer ekonomske politike, poput uvođenja poreza na nekretnine ili obveze plaćanja PDV-a po izdanom računu i za obrtnike, samo će dodatno pogoršati duboku krizu, upozorava HUP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41