TKO ĆE U BANSKE DVORE?

SDP: 'DRŽAVA NIJE U RATU PA NE TREBA VELIKA KOALICIJA' Neslužbeni izvori iz stranke daju do znanja da neće dati podršku tripartitnoj vladi i nestranačkom šefu

Nije prihvatljiva ni ideja o premijeru stručnjaku kojeg građani nisu birali jer nije ni izišao u ‘izbornu utakmicu’
Zagreb, 071215. Pantovcak.Ured predsjednice.Nastavak popodnevnih konzultacija s predsjednicom u kojima su sudjelovali predstavnici koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije te MOST-a.Na fotografiji: Vesna Pusic, Silvano Hrelja, Zoran Milanovic, Nensi Tireli.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U SDP-u se jučer nitko nije usudio javno reći kakav je njihov stav vezan uz prijedlog Mosta da se formira zajednička tripartitna vlada i da premijer bude nestranačka osoba prihvatljiva svima kako se ne bi istrčali u vrijeme dok se još pregovora s Mostom, no iz neslužbenih razgovora jasno je da će stranka odbiti takav prijedlog, a jučer su to jasno poručili i njihovi koalicijski partneri HNS, HSU i Laburisti, koji očito javno nastupaju u dogovoru sa SDP-om.

Čini se da su i u koaliciji Hrvatska raste sve uvjereniji da ćemo na nove izbore jer vjeruju da HDZ neće uspjeti privući svih 15 Mostovih zastupnika, a danas će se ponovno sastati u sjedištu Mosta s Nikolom Grmojom, Ljubicom Ambrušec i Ivanom Lovrinovićem.

Čekaju Glavni odbor

Vladajuća stranka čeka svoj Glavni odbor kako bi Zoran Milanović dobio povjerenje najvišeg stranačkog tijela da odbije takvu koaliciju. Zasad se ne izjašnjavaju kakav će protuprijedlog Mostu poslati, ali nam potvrđuju da će takvog prijedloga vjerojatno biti. Na Glavnom odboru Milanović će podnijeti izvještaj o pregovorima o sastavljanju nove vlade.

- SDP mora biti vjerodostojan. Treba jasno reći da smo poduzeli sve i više od onoga što je u stranačkom programu, ali treba naglasiti i postignuća ove vlade. Treba reći da je SDP vodio uspješnu vladu koja je sačuvala stabilnost, preokrenula negativne trendove, sačuvala sigurnost u situaciji izbjegličke krize te prevladala nespretnosti pojedinca i pojave nedemokratičnosti, kako u oporbi, tako i u vlastitim redovima - kaže naš sugovornik.

Ističe da treba jasno reći i to da SDP ne može prihvatiti reforme za koje se ne zna kamo će i dokle ići i tko će platiti tu cijenu. SDP-ov stav, kaže nam jedan istaknuti član Predsjedništva, jest da će Glavni odbor odbiti prijedlog Mosta o velikoj koaliciji, ali i o nestranačkom premijeru.

- Država nije u ratu i ne treba nam velika koalicija, a nije nam prihvatljiva ni ideja o nestranačkom premijeru kojeg građani nisu birali. Nije stvar u tome da ne može biti nestranački, nego ne može biti premijer netko tko nije izašao na izbore i dobio povjerenje građana. Prije bi prihvatili Karamarka ili Petrova, koji su bili na izborima, nego, primjerice, Željka Lovrinčevića - kaže jedan istaknuti član stranke.

Njegova razmišljanja idu u smjeru da bi se Most napokon trebao odlučiti za jednu ili drugu stranu i s tom stranom onda koalirati, a nikakve druge kombinacije ne bi bile dobre.

Povjerenje građana

- Samo trebaju izabrati tko im je prihvatljiviji kao partner - Milanović ili Karamarko. Ti su ljudi išli na izbore i dobili određeni broj glasova.

A znamo tko je prema istraživanjima građanima prihvatljiviji - napominje taj član Predsjedništva. U SDP-u smatraju da nam izbori i ne trebaju ako se sve tri strane dogovore te da Vlada može biti i nestranačka, ali mora dobiti povjerenje na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:37