ISTRAŽIVANJE

STIGLI REZULTATI NOVE ANKETE Evo što hrvatski građani misle o prijedlogu koji je Most na zajedničkom sastanku uputio dvjema vodećim koalicijama

Petrov predlaže dvjema velikim koalicijama da zajednički izaberu nestranačkog premijerskog kandidata
 CROPIX

Dnevnik NOVE TV je istražio što građani misle o prijedlogu čelnog čovjeka MOST-a Bože Petrova na jučerašnjem sastanku vodećim čelnicima dviju koalicija, Hrvatska raste i Domoljubnoj koaliciji. Istraživanje je provedeno 7. i 8. prosinca na uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Božo Petrov predložio je dvjema velikim koalicijama da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsjednika Vlade te da potom definiraju i ostale dužnosti uz dodatno pojašnjenje da bi dvije vodeće koalicije imale po trećinu ministarstava, Most šestinu, a šestinu bi činili neovisni stručnjaci.

PODRŽAVATE LI PRIJEDLOG MOST-a?

Relativna većina građana, njih 48,2 % ne podržava jučerašnji prijedlog Bože Petrova, dok 41,1 % građana podržava prijedlog MOST-a. 10,7 % ispitanika pak nema jasno definiran stav o ovom pitanju.

JE LI PRIJEDLOG MOSTA PROVEDIV?

Na pitanje je li ovaj prijedlog provediv, potvrdno je odgovorilo 20,3 % građana, a njih 65,5 % smatra prijedlog neprovedivim. Njih 14,2 % ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI JE NAJREALNIJI SCENARIJ?

Više od polovine građana, njih 54,8 %, smatra da je najrealnije da će se održati novi izbori. Dok 13,2 % smatra da će se dogovoriti MOST i SDP, njih 11,2 % smatra da će se dogovoriti pak MOST i HDZ. Da će se postići dogovor sve tri strane, smatra 10,2 %, a da će dogovor biti između HDZ-a i SDP-a izjasnilo se 1,1 % ispitanika. Njih 9,5 % ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI SCENARIJ PRIŽELJKUJU GRAĐANI?

O tome kakav rasplet građani priželjkuju, pokazuju sljedeći podaci: 28% ispitanika priželjkuje nove izbore, dok 21,6 % ispitanika smatra da će se postići dogovor MOST-a i SDP-a. Da dogovor postignu sve tri strane, priželjkuje njih 20,9 %, a njih 17,9% priželjkuje dogovor između MOST-a i HDZ-a. 1,6 % izjasnilo se za dogovor između HDZ-a i SDP-a dok 10% ispitanika ne zna odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09