'VETERANI I PRIJATELJI'

SASVIM DRUGAČIJA UDRUGABRANITELJA 'Ja sam zahvalani Matiću i Klemmu i Brkiću,ali šatoraše više ne podržavam'

Petric, šef udruge ‘Veterani i prijatelji’, koja ne želi novac iz proračuna ni ured, nego želi pomagati drugima
 Duje Klarić/CROPIX

Oni za svoj rad ne primaju sredstva iz državnog proračuna. U Gradu Splitu gdje im je sjedište nemaju čak ni svoj prostor. Ipak, udruga “Veterani Domovinskog rata i prijatelji” u posljednjih nekoliko godina uspješno je odradila niz projekata.

- Svojim radom i djelovanjem potpuno se razlikujemo od ostalih braniteljskih udruga u Hrvatskoj. Uspješno smo organizirali desetak humanitarnih koncerata, među ostalima, i koncerte za Japan, za Haiti, za gladnu djecu Afrike, za Centar za autizam, te svojedobno za generala Gotovinu, a jedan od zadnjih bio nam je koncert za poplavljenu Gunju - priča predsjednik udruge Kristian Petric, inače umirovljeni bivši specijalac i nekadašnji predsjednik splitske županijske Hvidre. Kaže kako je to njihov način za promoviranje grada, županije i Hrvatske. A za jedan od svojih projekata ovih dana dobili su priznanje iz dalekog Japana. Naime, japanski veleposlanik Keiji Ide u petak je posjetio Split te je posebnu zahvalnost došao izraziti upravo udruzi “Veterani i prijatelji”.

Priznanje iz Japana

- S veleposlanikom smo se susreli u hotelu jer nemamo svoj ured. Naime, mi branitelji smo do lipnja prošle godine djelovali bez udruge, i tek smo se tada registrirali - govori Petric. Dopredsjednici udruge su Željko Petkov, umirovljeni pukovnik HV-a, te stopostotni ratni vojni invalid Branko Jurić. No udruga surađuje i s brojnim poznatim sportašima.

- Zato u nazivu i stoji ono ‘prijatelji’. Lakše nam je raditi na projektima uz pomoć poznatih. Tako su s nama u udruzi i vaterpolist Deni Lušić, osvajač dviju zlatnih olimpijskih medalja, alpinist Stipe Božić, ali i sindikalac Mijat Stanić. No u našem Statutu stoji kako u udruzi ne mogu djelovati oni koji se bave politikom - priča Petric i dodaje da su svi njihovi računi čisti jer surađuju s Crvenim križem i UNICEF-om. Ističe i da će udruga djelovati u cijeloj Hrvatskoj. Udruga “Veterani i prijatelji” u početku je podržavala i branitelje koji prosvjeduju u Savskoj 66, ali sada više ne.

- Smetaju mi sve one slike političara koji odlaze dati svoju podršku u Savsku. A najviše mi je, kao pripadniku bivše specijalne postrojbe MUP-a, zasmetalo kada je šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao da je on policijski branitelj. Jedno je bilo biti policijski branitelj u Vukovaru, Pakracu, Lipiku, a drugo u Zagrebu - kaže Petric i dodje da je je član HDZ-a.

- Očekivao sam da će Đuro Glogoški, ako već napada ministra Predraga Matića i Bojana Glavaševića, prozvati i one koji su opljačkali državu poput Ive Sanadera, Nadana Vidoševića ili Milana Bandića... Sramotno je da se tako odnose prema čovjeku koji je bio u logoru, ili prema Glavaševiću. Mi smo se borili za državu, a ne za stranku - kaže Petric i dodaje:

Propuštene prilike

- Zašto nije bilo šatora kad je bivši pomoćnik ministra branitelja dijelio stanove onima bez zasluga i uzimao mito nii kada je Ivan Šuker kao član NO-a Croatia osiguranja potpisao otpremninu Hrvoju Vojkoviću od 7,5 milijuna kuna, dok smo mi branitelji odlazili s otpremninama od tri plaće, dakle oko 15.000 kuna - kaže bivši specijalac koji je prošle godine vodio i tešku bitku s malignom bolešću.

- Pobijedio sam bolest, a posebno bih želio zahvaliti trojici mojih kolega - Milijanu Brkiću, Fredu Matiću i Josipu Klemmu - koji su u tim najtežim trenucima stalno bili uz mene - zaključio je predsjednik udruge “Veterani i prijatelji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:32