NAPAD NA HRVATA

RUSI BIJESNI NA ŠIMONOVIĆA 'Ignorira ubojstva Rusa, a glumi brigu za stanje na Krimu

Prema ruskim izvorima, Šimonović je osramotio tajništvo Ujedinjenih naroda

KIJEV - Rusko ministarstvo vanjskih poslova napalo je hrvatskog pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Ivana Šimonovića i optužilo za ‘pristrano’ izvještavanje o stanju ljudskih prava u Ukrajini i na Krimu.

- Mi smo u šoku i ne možemo prihvatiti pristranu i neobjektivnu Šimonovićevu procjenu stanja ljudskih prava u toj zemlji, stoji u objavi Ministarstva.

Ruski diplomati tvrde kako su bijesni zbog činjenice da je UN-ov službenik ‘samo lagano prozvao malu grupu političara u Kijevu za potpiranje mržnje,’ dok je u isto vrijeme izrazio veliku zabrinutost zbog stanja ljudskih prava na Krimu.

- Visoki dužnosnik UN-a radije je ne vidio ubojstva, masovne odmazde, mučenja, otmice, napade na novinare i aktiviste za ljudska prava, politički motivirana uhićenja, masovne ispade očigledno rasističke - i anti-ruske i anti-semitske - prirode, koji se događaju ili po naređenju ili uz tiho odobrenje ljudi koji su zauzeli vlast u Kijevu, tvrdi rusko Ministarstvo.

INTERVJU S ŠIMONOVIĆEM ‘Stanje je sve gore, teško je i zamisliti posljedice ako izbije rat u Ukrajini’

U petak, Šimonović je najavio postavljanje UN-ovih promatrača u cijelu Ukrajinu kako bi se ustvrdile činjenice o kršenju ljudskih prava, uključujući i na Krimu. U svojoj dosadašnjoj procjeni situacije, Šimonović je rekao kako je njegov tim imao pristup ‘nekolicini pouzdanih izvora i ekstenzivnim razgovorima jedan na jedan s osobama koje su na Krimu ili s Krima.’

- Ozbiljno sam zabrinut zbog stanja na Krimu, gdje trenutno izgleda kao da ne postoji vladavina prava, što znači drastično propadanje zaštite ljudskih prava, kao i rašireni strah i nesigurnost zbog dezinformiranja, blokiranja informacija i potpune nesigurnosti što dolazi sljedeće, rekao je Šimonović.

UKRAJINSKA KRIZA Izaslanik UN-a Ivan Šimonović zbog sigurnosti ne putuje na Krim

Ruski izvori opisali su Šimonovićeva opažanja kao ‘lažnu zabrinutost.’

- Želimo podsjetiti gospodina Šimonovića ne samo na jamstva, koje republičke vlasti daju i nastavit će davati tatarskoj manjini na Krimu, već i na činjenicu da je Krim trenutno vjerojatno jedino mjesto na kojem se održava red i mir, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva.

Prema ruskim izvorima, Šimonović je osramotio tajništvo Ujedinjenih naroda, i doveo u pitanje njegovu neutralnost, neovisnost i poštenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:25