RAT U AFGANISTANU

Prva hrvatska žrtva u Afganistanu: Legionara Gorana Franjkovića ubili su talibani

Legija je navela kako je Goran bio izuzetno discipliniran i kvalitetan vojnik koji je poginuo provodeći misiju u službi Francuske
 Sipa, Legion Etrangére

ZAGREB - Legionar 1. klase Goran Franjković (25) iz Subotice ubijen je 14. studenog u Afganistanu, objavila je na svojoj web stranici francuska Legija stranaca. Franjković je rodom iz Subotice u obitelji bunjevačkih Hrvata.

Prema dostupnim informacijama ubijen je u okršaju s talibanima kod mjesta Tagaba , u provinciji Kapisa tijekom raščišćavanja prometnice od minsko-eksplozivnih sredstava. Njegova postrojba imala je zadatak osigurati konvoj koji je prevozio zalihe za afganistansku vojsku na sjeverozapadu Afganistana. Nakon ranjavanja Franjković je helikopterom prebačen u bolnicu u Kabul, ali je ubrzo podlegao ranama.

Franjković se Legiji stranaca, u kojoj služi i njegov stariji brat, pridružio u ožujku 2010.godine potpisavši inicijalni ugovor na pet godina. Raspoređen je u inžinjerijsku jedinicu, a specijalnost mu je bila čišćenje minskih polja. Poslije godine dana temeljne obuke, u ožujku ove godine raspoređen je za odlazak u Afganistan.

Nakon što je prošao je šest mjeseci specijalističke obuke početkom ovog mjeseca je upućen u Afganistan, stoji na web stranici Legije. Tako je praktički samo nakon nekoliko dana od dolaska u tu zemlju poginuo.

U priopćenju Legije, povodom njegove pogibije stoji kako je riječ o izuzetno discipliniranom i kvalitetnom vojniku koji je poginuo provodeći misiju u službi Francuske. Goran je imao tri brata i sestru.

Brat Dejan, kako javljaju srpski mediji, član je hrvačke reprezentacije Srbije i najbolji hrvač kluba Spartak iz Subotice. Dan prije bratove pogibije Dejan je bio superioran u meču protiv beogradskog Partizana.

Prve čestitke prije odlaska na zadatak u kojem će poginuti uputio mu je upravo brat Goran. Preko Facebooka poručio mu je: "Brate moj, nepobjedivi smo! Svaka čast na pobjedi, ponosim se!“.

Obitelji Franjković izraze saučešća poslao je francuski predsjednik Nikolas Sarkozy i francuski ministar obrane Gerard Longuet. Dio njegove obitelji automobilom francuske ambasade je otišao na beogradski aerodrom, odakle su avionom otišli u Pariz na pogreb koji će biti u petak u 11 sati na francuskom vojnom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:33