SKANDALOZNO KAŠNJENJE

PROBIJENI SVI UGOVORENI ROKOVI ISPORUKE Vojska još uvijek čeka 5 MiG-ova, 2 helikoptera i 50 vozila Patria

Ako se MiG-ovi do kraja veljače ne vrate s remonta, zračni prostor RH nazdirat će NATO
Slunj, 261012.Na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj odrzao se Dan uvazenih gostiju vjezbe postrojbi HKoV-a UDAR -12/2, kojem je nazocio ministar obrane Ante Kotromanovic i nacelnik Glavnog stozera OS RH general pukovnik Drago Lovric. Vojna vjezba "UDAR 12" takticka je vjezba ojacane motorizirane bojne s bojevim gadjanjem koja se provodi u cilju ocjenjivanja spremnosti postrojbi HKoV-a.Na fotografiji: Ministar obrane Ante Kotromanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

Oružane snage do kraja 2013. trebale su se ojačati s pet MiG-ova 21, dva helikoptera MI-8 i 50 oklopnih vozila Patria. Unatoč ugovorenim rokovima i čvrstim obećanjima to se nije dogodilo.

MiG-ovi su i dalje na remontu u Ukrajini, helikopteri se obnavljaju u Velikoj Gorici, a Patrije su u vojarni Petrinja i u skladištu tvornice “Đuro Đaković”. Zbog prekoračenja rokova nitko zasad u MORH-u i Oružanim snagama nije odgovarao.

MORH je s Ukrspecexportom za 132,9 milijuna kuna ugovorio kupnju pet aviona i modernizaciju sedam aviona Ratnog zrakoplovstva.

Česi krivi za kašnjenje

Prva tri aviona u Hrvatsku su trebala doći 15. listopada, a još dva do 31. prosinca 2013. Ministar obrane Ante Kotromanović najavljivao da će tri aviona sigurno stići do sredine prosinca, ali oni su još uvijek na remontu. Kašnjenje se objašnjavalo lošim vremenom, pa nedostatkom dozvola, a danas je za kašnjenje kriva tvrtka iz Češke koju su Ukrajinci angažirali za navigacijske i komunikacijske sustave. No, ugovor je potpisan s Ukrajincima koji nisu ispoštovali rokove, ali MORH zasad ne namjerava naplatiti penale radi, kako nam je rečeno, održavanja dobrih odnosa. Za to vrijeme Ratno zrakoplovstvo raspolaže s tri(!) aviona kojima obavlja nadzor zračnog prostora. Ako se kojim slučajem remontirani avioni ne vrate do kraja veljače, HRZ će imati samo jedan borbeni avion i Hrvatska će od NATO-a morati zatražiti pomoć za nadzor zračnog prostora, što bi bio prvorazredni političko-vojni skandal.

Remont u ZTC-u

S dvije ukrajinske tvrtke i Zrakoplovno-tehničkim centrom iz Velike Gorice MORH je ugovorio i remont šest transportnih helikoptera MI-8. Ugovor je vrijedan 83,5 milijuna kuna.

Četiri helikoptera trebala su biti završena do kraja prošle godine, ali je napravljen aneks ugovora da do tog datuma budu završene dvije letjelice. No, ni to nije ispoštovano.

Krivnja je, navodno, na ZTC-u koji je kasnio sa svojim radovima pa su tek nedavno ukrajinski stručnjaci stigli u Veliku Goricu da obave svoj dio posla s motorima i reduktorima. Radovi bi mogli biti gotovi krajem mjeseca. Zasad nema indicija da će netko biti kažnjen zbog nepoštivanja rokova.

Vozila u skladištu

Prvi ugovor o kupnji borbenih oklopnih vozila Patria potpisan je u listopadu 2007. godine. Posljednje od 126 vozila napravljeno je još u ožujku 2013., ali vojska još uvijek nema niti jedno. Planirano je da će vojska do kraja 2013. dobiti oko 50 vozila, ali od toga ništa. Oko 60 vozila uskladišteno je u vojarni Petrinja, ali samo zbog činjenice da “Đuro Đaković” za njih u svojim pogonima nema mjesta. Vojska ih povremeno iznajmi za vježbe i obuku, no oni su i dalje u vlaništvu “Đure Đakovića”. Naši sugovornici tvrde da je MORH kasnio s ugovaranjem dodatne opreme, a vojska ih ne želi preuzeti dok nisu potpuno opremljeni.

U MORH-u nam je rečeno da vozila nisu predana jer nedostaju određeni alati, što će se riješiti tijekom veljače. No, u prvoj rundi vojska bi trebala dobiti dvadesetak umjesto prvotno najavljenih 50 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:32