KRITIKA S PANTOVČAKA

Predsjednik Josipović: Nije do kraja jasno koja je Vladina gospodarska strategija. Mislim da se još uhodavaju

Predsjednik očekuje kako će vlada od posljedica povećanja PDV-a zaštititi najsiromašnije
 Sandra Šimunović / CROPIX

Predsjednik države Ivo Josipović komentirao je u Dnevniku Nove TV poteze vlade, povećanje PDV-a , slav odaziv na referendum o EU te ukidanje vlastite povlaštene mirovine.

- Možemo reći da je možda i politika bila kriva, naravno po prirodi stvari, ali uvijek treba gledati onu dobru stranu - rezultat da su dvije trećine bile 'za' - izjavio je Josipović, koji smatra kako nije potrebno kažnjavati one koji nisu izašli na glasovanje, što je praksa u nekim zemljama.

Predsjednik vjeruje kako je nova vlada još u fazi uhodavanja, ali je napomenuo kako mu nije jasno koja je njena gospodarska strategija.

- Do sada nije do kraja jasno koja je strategija, vidljivo je, što je dobro, da se ide na uravnoteženje proračuna i taj dio politike je razumljiv i možemo ga podržati. Međutim, ono što još očekujem i što mislim da nedostaje je suštinski dio; kako privući nove investicije. Mislim da država, Vlada, Sabor hitno moraju reducirati broj procedura da bi se ušlo u biznis - izjavio je Josipović, koji podizanje PDV-a ne želi odmah osuđivati, ali očekuje ublažavanje udara na najsiromašnije.

Predsjednik smatra kako je potrebno pronaći realno rješenje za preveliki broj ljudi u državnoj upravi, a kako veli, to ne mora nužno biti otpuštanje. Ipak, Josipović još čeka rasterećenje privatnog sektora.

- Cjelovitu strategiju koja bi dovela do jačanja investicija i do povećanja broja zaposlenih još nismo dobili - smatra Josipović, koji je podsjetio kako je oduvijek naglašavao da je za ukidanje povlaštene mirovine.

Kako je naveo predsjednik, nema namjeru drastično smanjiti broj zaposlenih u svom Uredu jer većina njih za svoj posao nije plaćena.

Također je otkrio kako će novi predstojin njegova Ureda biti Vito Turišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:18