PADAT ĆE NEKOLIKO DANA

PRAVA ZIMA KONAČNO NA VRATIMA Pripremite se za snježnu oluju, u nizinama unutrašnjosti napadat će 20 cm snijega

Isprva se očekuje ledena kiša, a s padom temperatura ona će prijeći u snijeg
 CROPIX

Nakon poduljeg suhog i, za ovaj dio godine, iznadprosječno toplog razdoblja, u Hrvatsku je konačno stigla prava zima. Već s dolaskom nove godine u cijeloj su se državi temperature zraka osjetno spustile, a tijekom vikenda očekuje se i prvi ozbiljniji snijeg.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u prvom se dijelu subote očekuje umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suho. No, od sredine dana snijeg će početi padati u Gorskome kotaru, a do večeri i u ostalim kopnenim područjima.

U početku se posebice u Lici očekuje i kiša koja se može smrzavati na tlu.

Na Jadranu kiša najprije na sjevernom dijelu, potom i u Dalmaciji, a češća i izraženija bit će prema kraju dana.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni, a na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 °C na kopnu te od 7 do 12 °C na obali i otocima.

U nedjelju oblačno, na Jadranu s kišom i lokalno izraženijim pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Na kopnu povremeno snijeg, obilniji u gorskim predjelima.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača debljine od 5 do 20 cm, u gorju i većeg.

Oborina će biti češća u noći i ujutro, a poslijepodne i osobito navečer očekuje se postupni prestanak i sa zapada djelomično raskidanje oblaka.

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni vjetar, a na Jadranu će jako i olujno jugo na sjevernom i srednjem dijelu postupno okrenuti na buru, podno Velebita s orkanskim udarima.

Najniža temperatura zraka između -6 i -1, na Jadranu od 1 do 6, a najviša od -2 do 1 na kopnu te od 7 do 12 °C na moru.

Početkom sljedećeg tjedna u kopnenim će predjelima još ponegdje biti snijega, a lokalno je u utorak moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.

Na Jadranu oblačno, povremeno uz kišu, mjestimice obilnu, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom dijelu je moguć i snijeg nošen burom, osobito podno Velebita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:47