BIJELI POKRIVAČ

FOTO: UNUTRAŠNJOST HRVATSKE PREKRIO SNIJEG Mogao bi padati i dobardio dana, ali i početkom sljedećeg tjedna

Najviše ga ima na Zavižanu, ali i u Gospiću, Sisku, Hrvatskoj Kostajnici...
 Darko Tomas / EPH, Damjan Tadic / EPH

Najveći dio unutrašnjosti Hrvatske zabijelio je snijeg, koji je počeo padati već u subotu, a nastavio je sipati tijekom cijele nedjeljne noći. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 7 sati najviše ga je bilo na Zavižanu - 28 centimetara, a zatim u Gospiću - 26 centimetara.

Na mjernoj postaji Crni Lug u Risnjaku te u Hrvatskoj Kostajnici snježni je pokrivač narastao do 21 cm, a na svim ostalim mjernim postajama njegova je debljina u 7 sati bila ispod 20 cm.

U Zagrebu na Griču palo je 15, u Maksimiru 12, a na aerodromu 10 centimetara snijega. Na Sljemenu ga ima 13 centimetara.

FOTOGALERIJA: Snijeg u Zagrebu

U Osijeku, u kojemu su u subotu pahulje počele lepršati već u prijepodnevnim satima, stvorio se tanašni pokrivač od tek tri centimetra.

Delnice imaju 19, Sisak 18, Karlovac, Kutina i Ogulin 16, a Slunj 15 centimetara snijega.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u nedjelju će se u prvo vrijeme nastaviti pretežno oblačno s oborinama, u unutrašnjosti snijegom, u gorskim predjelima obilnijim.

Na Jadranu kiša, izraženija ponegdje u Dalmaciji uz mogućnost grmljavine, a na sjevernom dijelu mjestimice susnježica i snijeg.

Poslijepodne i osobito navečer postupan prestanak oborina te sa zapada i djelomično razvedravanje.

Puhat će većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom i srednjem Jadranu jaka i olujna bura, na južnom Jadranu još prijepodne jako jugo.

Temperatura zraka većinom od -7 do -2, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a na srednjem i južnom od 6 do 12 °C.

U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno, na Jadranu povremeno s kišom, u unutrašnjosti snijegom, uglavnom u drugom dijelu dana. U gorju je moguća i poledica, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije moguć je mjestimice i snijeg.

Vjetar slab, u Slavoniji do umjeren jugoistočni. Na Jadranu će bura u noći oslabjeti, zatim će zapuhati umjereno do jako jugo, a navečer okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura većinom od -11 do -6, na Jadranu od -2 do 4, a najviša dnevna od -4 do 1, na Jadranu od 6 do 11 °C.

U utorak snijeg i kiša koja se može smrzavati na tlu i stvarati opasnu poledicu, a u srijedu većinom prestanak oborina. Na Jadranu povremeno kiša, obilnija u utorak.

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu će se izmjenjivati umjereno i jako jugo i sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu i bura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:34