ŠOKANTNI REZULTATI TESTOVA

Povećane razine aflatoksina u Dukatovom mlijeku pronađene i u Makedoniji!

 CROPIX

Laboratorijski testovi provedeni u Makedoniji potvrdili su da mlijeko iz hrvatskog Dukata ima povećanu prisutnost toksičnog aflatoksina M1 , kancerogene materije i jedne od najopasnijih tvari u namirnicama.

Toksični aflatoksin M1 prije desetak dana pronađen je u Dukatovim i Vindijinim pošiljkama za Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede naložilo proizvođačima da iz prodaje povuku četiri vrste trajnog mlijeka. Tada nije bilo poznato u koje zemlje je to mlijeko izvezeno.

Iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo izjavili su da su rezultati laboratorijskih ispitivanja koje je proveo Veterinarski fakultet potvrdili povećanu prisutnost aflatoksina M1 s prosječnom vrijednošću od 0,152 mikrograma po kilogramu. Analizirano je oko 360 litara mlijeka iz tog brenda koji su pronađeni u skladištu uvoznika.

Oni su do sada bili pod nadzorom i nisu pušteni u prodaju. S nalogom Agencije mlijeko će sada biti uništeno. Kako kažu iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo, i dalje će provoditi pojačane inspekcije na domaćem tržištu, kao i obavezno testiranje aflatoksina pri uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:26