AFERA TOKSIČNO MLIJEKO

UZBUNA NA TRŽIŠTU: NOVI ŠOKANTNI REZULTATI Aflatoksin otkriven u još četiri vrste mlijeka, a u Meggleovom ga ima najviše!

Od ukupno 12 uzoraka aflatoksini su pronađeni u mlijeku Meggle, Dukat, Mercator i Lidl
Djakovo,Djakovacka Satnica, 221012.Proizvodjaci mlijeka u Slavoniji danas besplatno dijele mlijeko svima koji dodju do njihovih farmi u kolicinama koliko tko god zeli odnijeti.Slavonski proizvodjaci mlijeka na celu s Antunom Laslom predsjednikom Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje trazli su da umjesto sadasnje otkupne cijene mlijeka od 2,40 kuna bude 4,05 kuna sto su otkupljivaci odbili.Na fotografiji: podjela mlijeka gradjanima na farmi Antuna Lasla.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Trajno mlijeko Meggle s 2,8% mliječne masti i rokom trajanja do 30.lipnja 2013. godine sadrži čak 0,364 mikrograma po litri aflatoksina što je čak sedam puta više od dozvoljenog. Rezultat je to uzorkovanja mlijeka uzetih s polica trgovina u maloprodajnim lancima. Osim Megglea analizirano je još 11 različitih proizvođača od čega su još tri imala pozitivan nalaz. Više od dozvoljenih 0,005 mg/kg imali su i hrvatski Dukat-trajno mlijeko 3,8% mm (0,081 mg/kg), te dva mlijeka iz Bosne i Hercegovine: trajno- Mercator s 2,8%mm(0,152 mg/kg) čiji je proizvođač Prerada i promet iz Tuzle, te trajno mlijeko iz Lidla s 2,8%mm(0,074 mg/kg) od proizvođača Mlijekoprodukt.

Na izvanrednoj konferenciji za medije koju su organizirali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede rečeno je kako su uzeti uzorci četiriju proizvođača iz Hrvatske, pet iz BiH i tri iz EU, a kontrolirano je i mlijeko u prahu te svježe mlijeko ali kako su ti uzorci bili ispravni.

Pomoćnik ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić objasnio je kako su ovo rezultati analiza koje su napravljena na području grada Zagreba.

- Od 12 uzoraka njih četiri sadrže nedozvoljene količine aflatoksina i to od 0,074 do čak 0,364 mikrograma po kilogramu. Neposredno nakon obilaska trgovačkih lanaca provedene su odgovarajuće mjere povlaćenja, a dodatno će se provjeriti je li to doista i učinjeno - rekao je Afrić.

Dodao je kako će se dio uzorkovanja i ponoviti i to kod mlijeka proizvedenog u Dukatu jer nije bilo mguće donijeti konačnu odluku za cijelu seriju. Naime, u trgovačkom lanncu gdje je uzorkovanje provedeno bilo je samo 16 litara mlijeka što nije dovoljno da bi se govorilo o reprezentativnom uzorku.

- Uzorkovanje će se nastaviti do daljnjeg, a teško je reći do kada. Svaki tjedan donosit ćemo rezultate analiza. Važno je za naglasiti kako se vrši sustavni monitoring, a na granicama se odrađuju redovne kontrole posebno za zemlje iz južne hemisfere - objašnjava Afrić.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl naglašava kako resorno ministarstvo provodi monitoring od 1998. godine. Do sada su napravili 300 uzoraka, od čega 40 na aflatoksin.

- Analize se rade na na temelju procijene rizika. Obzirom da do sada nije bilo pozitivnih rezultata, jasno je da se nije pregledavalo previše uzoraka. Sada moramo jako pojačati kontrole sve dok se aflatoksin u mlijeku ne vrati u zakonom propisane okvire od 0,005 mg/kg - objašnjava Mataušić- Pišl.

Posebno se pazi na istočnu hrvatsku gdje je detektiran izvor povišenih koncentracija. Od 15 kooperanata kod čak 11 potvrđen je pozitivan nalaz. Mataušić-Pišl kaže kako trenutno čekaju potvrdu nalaza iz Beča nakon čega će se odlučiti o privremenoj zabrani otkupa mlijeka od tih kooperanata.

- Kontrolira se i kukuruz i žitarice kao mogući uzrok. Kada dobijemo rezultate tih analiza, tada će se zamijeniti hrana s onom iz robnih zaliha za koju je dokazano da je ispravna - objašnjava i dodaje kako su mišljenja da količina aflatoksin nije prevelika jer životinje takvu hranu ne bi pojele. Iz ministarstva su zato zaključili kako su životinje kontinuirao jele hranu u kojoj su bile manje doze aflatoksina.

- Dovoljno je čtiri do 10 dana kako bi kroz ispravnu prehranu nestalo povišenih koncentracija aflatoksina u mlijeku - zaključuje Mataušić-Pišl.

UZORKOVANA MLIJEKA S NEDOPUŠTENOM RAZINOM AFLATOKSINA

NAZIV PROIZVODA - ROK TRAJANJA - UVOZNIK/PROIZVOĐAČ - REZULTAT ANALIZE - MJESTO UZORKOVANJA

Dukat- trajno 3,8%mm 15.5.2012 Dukat d.d. RH 0,081mg/kg Konzum

Mlijeko trajno-Merkator 2,8mm 16.5.2013. Prerada i promet, Tuzla BiH 0,152mg/kg Mercator

Mlijeko trajno-Meggle 2,8%mm 03.08.2013. Meggle d.o.o. RH 0,364 mg/kg Mercator

Trajno mlijeko-2,8% mm 30.06.2013. Mlijekoprodkt d.o.o. BiH 0,074 mg/kg Lidl

UZORKOVANA MLIJEKA KOJA SU ISPRAVNA

Tonka-trajno mlijeko 2,8%mm

Milbona-trajno mlijeko 1,5% mm

Milbu classic 2,8%mm

Alpiland 1,5%mm

Pilos 3,5%mm

Zott natura UHT 3,2%mm

Trajno mlijeko-Milkos 0,9%mm

Trajno mlijeko Zbregov 3,5%mm

Mlijeko s nedopuštenom razinom aflatoksina pronađeno i u Srbiji te Bosni i Hercegovini

Opasni aflatoksini pronađeni su i u mlijeku u Srbiji i BiH, priopćile su jučer tamošnje vlasti.

Vojvođanski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić na Twitteru je objavio da je od 35 ispitanih uzoraka mlijeka u 24 pronađena koncentracija aflatoksina viša od dopuštenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

U nekima, ponajviše Niške mljekare, Subotičke mljekare, somborskog Somoboleda i kragujevačkog Megglea te je kancerogene tvari bilo i dvostruko više nego što je dopušteno. Uglavnom je riječ o svježem, pasteriziranom mlijeku. Najviše toksina, 0,1 mikrograma po kilogramu, pronađeno je u pasteriziranom i homogeniziranom svježem mlijeku sa 2,8 posto mliječne masti Niške mljekare, te svježem mlijeku “K plus” mljekare Meggle.

Razina aflatoksina u mlijeku u Srbiji povećana je zbog toga što ga je bilo u kukuruzu koji je lani bio podložan toj gljivičnoj kontaminaciji zbog suše, a korišten je kao stočna hrana. Toksine su u mlijeku otkrili i inspektori iz BiH u pošiljkama mlijeka iz Slovenije, Mađarske, Srbije, ali i Njemačke. (N. Šajn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:45