IDE SE NABOLJE

Povjerenica EU Reding u Zagrebu: Napredak Hrvatske je izvanredan u svim poglavljima

Kada je u listopadu bila u Zagrebu, bila je iznimno oštra prema hrvatskoj premijerki, no danas je izgledala kao druga osoba

ZAGREB - Sva su poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU riješena, a problemi ostaju jedino u području pravosuđa, rekla je danas povjerenica EU za pravosuđe Viviane Reding. - Neka poglavlja još nisu službeno zatvorena, ali u njima nema većih problema. Napredak je izvanredan. A izvanredan je i u poglavlju o pravosuđu, u kojem još treba riješiti postojeće probleme, jer čak i tamo Komisija vrlo jasno kaže da je napredak impresivan - rekla je Reding.

Jednako je impresivna bila preobrazba same povjerenice. Kada je u listopadu bila u Zagrebu, bila je iznimno oštra prema premijerki Jadranki Kosor. “Gospođo premijerko, nećemo prihvatiti polovična rješenja”, “lijepo je što ste prepolovili broj neriješenih slučajeva, ali imate ih još 800.000”, govorila je tada Reding - a Kosor pokušavala biti duhovita izjavom kako je “poglavlje u pravosuđu broj 23, dva plus tri su pet, a to je u Hrvatskoj odlična ocjena”.

Danas je pak Reding, koja je u Zagreb stigla na sastanak Europske pučke stranke (čiji je član i HDZ), izgledala kao druga osoba. Ljubazno se smješkala, prijateljski se okretala prema premijerki te, iako je dan ranije povjerenik EU za proširenje Štefan Füle rekao da situacija što se tiče hrvatskog pravosuđa “nije jasna” , a da je cilj hrvatske vlade da pregovore završi do kraja lipnja “iznimno ambiciozan”, poručila da je Europska komisija impresionirana napretkom Hrvatske.

- U gotovo svakoj trećoj, četvrtoj rečenici koristi se riječ “značajan napredak” jer taj napredak jest značajan - rekla je Reding. Diplomatski izvori uvjeravaju kako je “značajan” najviša moguća ocjena napretka, čak dva stupnja viša od “određenog” napretka, koji se navodio u prethodnim izvješćima.

Prema onome što stoji u izvješću, Hrvatska bi trebala pokazati da je spremna prijeći s riječi na djela. Prije svega, morat će pokazati da novo Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće funkcioniraju, odnosno da su sposobni izabrati suce i državne odvjetnike po transparentnim kriterijima.

Također će morati profunkcionirati odjeli za ratne zločine na četiri županijska suda - u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu - u kojima nije problem samo u tome da se imenuju suci, nego i odjeli koji bi svjedocima dali podršku - i zaštitu od prijetnji i psihološku pomoć, kako se ne bi događalo da procesi krenu a svjedoci se odjednom više ničeg ne sjećaju. Što se tiče borbe protiv korupcije, za zatvaranje poglavlja 23 Hrvatska će trebati pokazati da joj pravosuđe djeluje u svim fazama procesa - od istrage, do sudskih procesa i presuda. Nikolina Šajn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:03