SPORAZUM O PRISTUPANJU

Poljska lobira da Kosor potpiše ugovor s EU par sati uoči izborne šutnje

Samo sedam dana dijeli drugi od devetog prosinca. Dakle, svejedno je potpisuju li predsjednik Josipović i premijerka Kosor Ugovor o pristupanju EU sedam dana prije ili kasnije
 Ranko Šuvar/CROPIX

Samo sedam dana dijeli drugi od devetog prosinca. Dakle, svejedno je potpisuju li predsjednik Josipović i premijerka Kosor Ugovor o pristupanju EU sedam dana prije ili kasnije. Ali Vlada je procijenila da bi ceremonija potpisivanja tog, za Hrvatsku najvažnijeg međunarodnog ugovora u povijesti, mogla pomoći u predizbornoj kampanji Jadranke Kosor.

Pomoć pučana

Prema diplomatskim izvorima, mnogi su lideri iz redova europskih pučkih stranaka obećali premijerki Kosor da će joj pomoći “koliko god mogu” (s obzirom na to da je smatraju najzaslužnijom za okončanje pregovora). U tom smislu radi se na scenariju da se Ugovor o pristupanju potpiše upravo na zadnji dan predizborne kampanje 2. prosinca, par sati prije početka izborne šutnje. Iako se u Bruxellesu, u institucijama EU radi prema kalendaru da se cijela procedura dovrši 1. 12. davanjem pristanka Europskog parlamenta, te da se ceremonija potpisivanja održi 9. 12. u Bruxellesu, Poljska, uz potporu mnogih, traži da se Ugovor potpiše u Varšavi - ako nije moguće prije, onda 2. 12. Tekst ugovora je već napisan na engleskom a danas istječe tzv. tiha procedura, tijekom koje države članice mogu još davati primjedbe.

U srijedu će na sastanku stalnih predstavnika (COREPER) u Bruxellesu države članice usvojiti odluku o tekstu, a samo dan ili dva kasnije poljski će premijer Tusk taj dokument, još uvijek u neslužbenoj veriziji, donijeti u Zagreb i pred kamerama i fotoaparatima uručiti ga premijerki Kosor. To je dan ili dva uoči skupštine HDZ-a koja je, kako se i očekivalo, odlučila dovršetak pregovora i potpisivanje ugovora s EU tretirati kao ključni argument u predizbornoj kampanji.

Stav oporbe

I ako Tusk tijekom posjeta Zagrebu ne objavi datum potpisivanja ugovora, diplomati u Bruxellesu procjenjuju da će poljsko Predsjedništvo ipak zakazati potpisivanje u Varšavi 2. 12., što će za posljedicu imati da će na toj ceremoniji države članice sudjelovati na nižoj razini. Ako bi se potpisivanje održalo 9. 12. u Bruxellesu, onda bi to bilo na dan EU summita pa bi s Hrvatske i s EU strane ugovor potpisali šefovi država ili vlada. EU institucije su računale na 9. 12. i zbog očekivanja da će se taj dan dati status kadidata Srbiji te odrediti datum za otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom. Hrvatska, kao potpisnica ugovora, također ima utjecaj na odluku o datumu potpisivanja. Iako potpisivanje 2. 12. pogoduje predizbornoj kampanji HDZ-a, diplomati u EU računaju da hrvatska oporba neće praviti preveliku buku u vezi s tim.

- Ono što čujemo od oporbe u Hrvatskoj jest da im nije drago što se taj proces uvlači u političku scenu u vrijeme izbora. Ali kažu nam da će oporba naglasiti kako to neće pomoći HDZ-u i premijerki Kosor - govori jedan EU diplomat. Osim o datumu, već je počelo i nagađanje tko će u ime Hrvatske potpisati taj ugovor. Ta tema postaje još osjetljivija nakon nedavnih prepucavanja na relaciji Pantovčak - Banski dvori. U EU kažu da se oni neće miješati u ono što je isključiva stvar Hrvatske, ali očekuju da će RH slijediti dosadašnju praksu drugih država, što znači da bi u ime RH ugovor s EU potpisali predsjednik Josipović, premijerka Kosor, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Teško bez predsjednika

Pristupni ugovor, kao i drugi EU ugovori, po praksi se potpisuju u ime kraljeva ili predsjednika država. Dakle, sve i ako predsjednik fizički ne bude nazočan na potpisivanju, Kosor i Jandroković morat će potpis staviti u ime predsjednika RH, kao opunomoćenici. Kako god, rijetko je bio slučaj da je pristupni ugovor u ime države koja pristupa potpisao samo predsjednik bez premijera ili premijer bez predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:56