PROBLEM OKO DATUMA

Potpis na Ugovor s EU 10 dana ranije, i to u Bruxellesu

 Buljubašić/CROPIX

Premda su predstavnici poljskoga Predsjedništva javno najavili da će Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji biti potpisan 19. prosinca u Varšavi, taj datum nije siguran, doznajemo od izvora u Uniji. Ne radi se o eventualnim preprekama, nego isključivo o inzistiranju nekih država članica da se Ugovor potpiše 9. prosinca u Bruxellesu tijekom summita šefova država ili vlada EU. “Ako su 9. prosinca svi u Bruxellesu, i to na najvišoj razini, zašto bi se sve odgodilo za 10 dana kako bi se potpisivanje organiziralo u Varšavi. Uostalom, to bi značilo i spuštanje razine onih koji potpisuju jer bi mnoge države tamo poslale državne tajnike ili veleposlanike, a u Bruxellesu bi ga potpisali šefovi država ili vlada - izjavio je jedan diplomat koji se zauzima za to da se hrvatski Pristupni ugovor potpiše u Bruxellesu.

Premijerki je svejedno

Ipak, Poljska inzistira na tome da ceremonija potpisivanja bude u Varšavi, 19. ili čak 20. prosinca. Navodno su Poljaci već pripremili i prikladni kulturno-umjetnički program. Izvori u Bruxellesu tvrde da glavnu riječ oko mjesta i datuma potpisivanja ima poljsko Predsjedništvo EU i hrvatska Vlada, ali da mnogi ipak preferiraju da to bude 9. prosinca u Bruxellesu. Diplomati EU kažu da je hrvatska Vlada obećala poljskom Predsjedništvu da će poduprijeti njihovu ideju o potpisivanju u Poljskoj. Za tu bi državu ta ceremonija bila važan događaj i simboličan uspjeh.

Nakon što je predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor postalo svejedno kada će se potpisati hrvatski Pristupni ugovor, jer je postalo jasno da to ne može biti prije hrvatskih izbora, neki diplomati EU sada kažu da ni Hrvatska nema ništa protiv da Ugovor bude potpisan, ako treba, i u Bruxellesu. Čak i to da Hrvatska u biti više želi potpisivanje u Bruxellesu nego u Varšavi.

Lideri iz regije

Kako god bilo, do potpisivanja još treba pričekati pristanak Europskog parlamenta 1. prosinca i odluku Vijeća 5. prosinca. Nakon toga se Ugovor može potpisati u bilo kojem trenutku.

U diplomatskim krugovima pojavila se i ideja da se na ceremoniju potpisivanja hrvatskog Pristupnog ugovora, kao posebni gosti, pozovu i predstavnici svih država regije. Tu ideju navodno podržava i Europska komisija. Budući da Hrvatska obećava da će nakon što postane članica pomoći državama regije u procesu pridruživanja, a članstvo Hrvatske u Uniji i u Bruxellesu se vidi kao dobra vijest za cijelu regiju, misli se da bi bilo značajno da na tom svečanom i povijesnom činu budu nazočni i lideri država regije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:02