SVE SU IH POBILI

Pokolj u skloništima za životinje: Inspektori ministra Jakovine ubili 50 pasa!

 Krajač/CROPIX

Veterinarska inspekcija ubija pse u zagrebačkim skloništima koja se brinu za napuštene životinje - zavapili su aktivisti Prijatelja životinja.

Optužili su troje inspektora Ministarstva poljoprivrede da su bezdušno eutanazirali oko 50-ak pasa pod izlikom bjesnoće. Povod za ubijanje, tvrde, jest pas Rea koji je prije više od mjesec dana bio u skloništu Dumovec. Udomljen je, a potom je ustanovljeno da ima bjesnoću.

- Miljenko Jurjević, Marica Cikojević i Ljerka Fučkala u samo jednom danu ubili su 20 životinja zbog sumnje na bjesnoću, a stravična ubijanja se nastavljaju. Volonteri su nam rekli da veterinari obilaze kuće i uzimaju udomljene životinje koje su mogle biti u kontaktu sa zaraženom kujicom - rekao je Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja .

Sporna bjesnoća

Zbog toga je eutanazirano i više od deset životinja iz obližnje Noine arke.

- Bjesnoća se ne prenosi zrakom, nego isključivo ugrizom. Ne shvaćamo zašto su usmrćeni psi iz Noine arke koja je 200 metara udaljena od dumovečkog skloništa - pita se Oman.

Davorka Maljković iz Dumovca kaže kako sklonište ne radi protuzakonito te da im je nanesena velika šteta.

Kujica Rea

- Pronašli smo leglo psića mlađih od tri mjeseca, koje po zakonu ne smijemo cijepiti protiv bjesnoće. Među njima bila je i kujica Rea. Uvijek se s udomiteljima dogovori datum, nakon što psić navrši tri mjeseca, kada će ga dovesti na cijepljenje. No, Reu je prije tog datuma ugrizao pas i otkrivena je bjesnoća. Uopće ne postoji dokaz da je pas zaražen u Dumovcu - ističe Maljković.

Iz Ministarstva poljoprivrede optužuju sklonište da je “svojim nestručnim radom te protupropisnim udomljavanjem nezaštićene štenadi” ugrozilo 17 obitelji koje su udomile pse u posljednje vrijeme, ali i druge životinje koje su bile u skloništu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:58