SLUČAJ LAŽNIH BJESNOĆA

Prijatelji životinja: 'Inspektori su ubijali zdrave pse u njihovim domovima, a tuže nas zbog nanošenja duševnih boli'

ZAGREB - Nakon prošlogodišnjeg skandala u kojem su veterinarski inspektori radi lažne uzbune zbog bjesnoće usmrtili 46 zdravih životinja u Gradskom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, skloništu udruge Noina arka i kod udomitelja, inspektori odgovorni za usmrživanja pokrenuli su tužbu protiv udruge Prijatelji životinja, tražeći 150.000 kuna zbog duševnih boli koje tvrde da su doživjeli zbog javnih objava Udruge.

Potresna ispovijest u Jutarnjem: 'Malog su nam ubili pred očima, u našem stanu'

Prema priopćenju udruge Prijatelji životinja, djelatnici veterinarske inspekcije ulazili su u domove građana, kršili njihova ustavna prava, koristili se i lažnim najavama razloga dolaska, zastrašivanjem i prijetnjama. Usmrćivali su i cijepljene i necijepljene pse pred uplakanim i šokiranim udomiteljima i njihovom djecom.

Niti jedna od usmrćenih životinja nije pokazivala kliničke znakove bjesnoće, a nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su da ni jedna životinja nije bila zaražena.

Protiv odgovornih veterinarskih službenika Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je kazneni postupak, no usprkos tome, jedan od inspektora koji je naredio ubijanje zdravih životinja je promaknut, a inspektori koji su pod istragom u kaznenom postupku tuže neprofitnu udrugu zbog duševnih boli, zanemarujući pritom duševnu bol koju su nanijeli udomiteljima kojima su u njihovom prostoru, u nekoliko slučajeva i pred djecom, usmrtili zdrave životinje, navodi se u priopćenju.

Pokolj u skloništima za životinje: Inspektori ministra Jakovine ubili 50 pasa!

- U prošlogodišnjoj aferi žrtve su životinje i ljudi kojima je bilo stalo do njihovih života, a ne veterinarski inspektori, priopćila je udruga Prijatelji životinja.

- Umjesto da, kako bi to dolikovalo civilizacijskim tekovinama i uljuđenome društvu, veterinarske vlasti i udruge za zaštitu životinja zajedno, partnerski rade na dobrobiti životinja i suzbijanju bolesti, postupajući pritom obzirno i stručno utemeljeno, svjedočimo neshvatljivom i zemlji koja pristupa EU potpuno neprimjerenom ignoriranju i otvoreno neprijateljskom postupanju nadležnih vlasti i pojedinih veterinarskih službenika, stav je Udruge, koja očekuje od resornog Ministarstva i veterinarske inspekcije da preuzmu odgovornost umjesto da insistiraju na destruktivnim pokušajima opravdavanja svojih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:04