OZBILJNO IH SHVATITE

Počinje popis stanovništva. Pročitajte zlatna pravila jer su kazne od 300 do 800 kuna!

‘Jeste li imali djece koja više nisu živa i koliko?’, jedno je od pitanja koje će roditelje izbaciti iz takta
160307 zagreb trg bana jelacica guzva za tramvaj zagrebcani zagreb foto goran mehkek-zag-
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ako zbog straha od osude okoline, gubitka posla ili vlastitog principa odlučite izbjeći odgovor ili lagati na pitanja živite li u istospolnoj zajednici, koliko imate vinograda, maslinika ili stoke, primate li za posao koji radite neku vrstu naknade i kakvu, čeka vas kazna od 300 do 800 kuna!

To su neka od škakljivijih pitanja koja će vam uputiti popisivači stanovništva u sljedećih mjesec dana.

Ista kazna slijedi i ako ne želite odgovoriti na bilo koje od ukupno 45 pitanja, pa i na neka vrlo općenita na koja možda u tome trenutku uistinu ne znate odgovor.

Odmah promislite

“Jeste li spremni početi raditi u sljedeća dva tjedna?” jedno je od takvih pitanja na koje morate odgovoriti s “da” ili “ne”. Opcija “ne znam”, “vjerojatno” ili “nisam siguran” u upitniku ne postoji. Stoga biste možda trebali sada promisliti i odlučiti što ćete odgovoriti jer vam se popisivač na vratima može pojaviti već sutra kada počinje drugi popis stanovništva od hrvatske samostalnosti.

Morate se pripremiti i na neka pitanja koja će vas uznemiriti ili na koja nećete htjeti odgovoriti u prisutnosti ostalih članova kućanstva, pogotovo djece.

“Jeste li imali djece koja više nisu živa i koliko?” jedno je od takvih pitanja koje svakog roditelja može izbaciti iz takta. Unatoč tome, ispitivača ne smijete istjerati jer ćete također biti kažnjeni.

U Državnom zavodu za statistiku (DZS) navode da je jedno od najčešćih pitanja građana jesu li podaci koje će otkriti ispitivačima tajni.

Može biti i susjed

- Prema zakonu, popisivači za odavanje povjerljivih informacija koje su doznali tijekom popisivanja ili unošenje krivih mogu biti kažnjeni i do 20.000 kuna - objašnjavaju u DZS-u.

Problem može predstavljati činjenica da će taj popisivač možda biti upravo vaš susjed ili neka druga poznata osoba iz vašeg mjesta, općine ili grada. U DZS-u tvrde da je taj strah prisutan u manjim sredinama gdje svatko svakoga poznaje. No, na intimnija pitanja možete naknadno odgovoriti u popisnom centru, nasamo.

Ako niste kod kuće kada dođe popisivač, podatke može dati član obitelji. No, ako mislite da su odgovorili netočno ili će namjerno reći pogrešno, možete to provjeriti u lokalnom popisnom centru. Kad znate da popisivač nikoga neće zateći kod kuće jer je obitelj na putu, trebate prije otići u lokalni popisni centar i ispuniti svoju građansku dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:37