POPIS STANOVNIŠTVA

Pročitajte kako su posao popisivača zamalo dobili zaposleni u državnoj upravi

Irena iz Županje nije dobila posao popisivačice koji bi, da nije podigla glas, dobili zaposleni u državnoj upravi
Split, 010411.Danas je poceo popis stanovnistava u Republici Hrvatskoj koji ce se provoditi od 1. do 28. travnja. Prvi rezultati ocekuju se vec 30. lipnja.Na fotografiji: popisivac Igor Cvetko popisuje stanovnike.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - Nisam postala popisivačica, ali kada sam vidjela tko je sve na listi, nisam izdržala. Počela sam urlati i tko zna što sam sve izgovorila dok na hodnik nije izašao jedan od članova povjerenstva i pitao me zašto vičem.

Osuđivani neonacist

Rekla sam mu da je nepravedno što su posao popisivača dobili zaposleni koji već rade u državnoj upravi.

- Nema tu nikoga tko je zaposlen - odgovorio mi je.

- Kako nema, a što je s ovim, gdje radi ova gospođa - počela sama mu nabrajati zaposlene u Županijskom uredu koji su bili na listi primljenih. Od 30, našli smo ih sedam i ubrzo je objavljena nova lista na kojoj ih nije bilo. Nije bilo ni mene, ali nema veze, važno je da smo se izborili da se makne tih sedmero.

Ovo je priča Irene Pastulović (41), nezaposlene računalne tehničarke iz Županje. Posao nije dobila, ali je zadovoljna jer su se, kaže, revoltirani građani spontano izborili za kakvu-takvu pravdu.

Po babi i stričevima

Javilo nam se i nekoliko popisivača koji se žale da još nisu dobili ugovore o honorarnom radu. Nitko ih nije ni pitao za broj žiroračuna pa se plaše da bi mogli biti uhvaćeni u radu na crno.

Slučaj sličan Ireninu dogodio se u Istri gdje je među 712 popisivača pronađeno šest osoba koje rade u državnoj upravi. Čak su tijekom popisa uzeli godišnji. Nakon prigovora i prijava i oni su ispali s liste. Dugačka je lista primjedbi popisivača koji nisu prošli na svojevrsnom prijemnom ispitu. Najveće se odnose na teško dokazive, ali poznate u manjim sredinama, veze po babi i stričevima i stranačkom ključu.

Nemoćni pred navalom pitanja, ona zanimljivija proslijedili smo Državnom zavodu za statistiku.

U dopisu DZS-a navodi se da nikakvi ugovori nisu sklopljeni jer “poslovi popisivača imaju obilježja ugovora o djelu, a za sklapanje tih ugovora nije propisana obavezna pisana forma”.

Svaki popisivač, navodi se, koji obavlja poslove popisivanja ima službeno ovlaštenje, a naknada će mu biti isplaćena sukladno zakonu.

Iz DZS-a ponavljaju kako se na poslove na popisu javilo 68.000 zainteresiranih za 14.000 mjesta, te da je “neminovno došlo i do određenog prigovora na izbor”. Potvrde o nekažnjavanju, navode, nisu tražili jer je riječ o ugovorima o djelu.

Koliko su stajale torbe

Čitatelju iz Otočca za oko su, među ostalim, zapele i plastične torbe koje nose popisivači.

- Svi smo vidjeli da je poništen natječaj za tiskanje obrazaca, da se nešto muljalo oko papira vrijednog 1,3 milijuna kuna, ali nitko ne spominje koliko stoje te torbe - pita se Dario.

Iz DZS-a odgovaraju da se na natječaj za nabavu tzv. kovčežića javio jedan ponuđač, a troškovi te nabave su 1,047.450 kuna.

Dakle, ti troškovi su gotovo kao papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:41